Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Több mint félszáz reptér épül 2016-ig Kínában

Kína - Ötvenhat új repülőtér épül a következő öt évben Kínában - jelentette be a kínai polgári repülésügyi hivatal (CAAC) vezetője csütörtökön.
A bővítést a világ legnépesebb országában a szállítási kapacitás növelésének szükségessége indokolja - derült ki Li Csia-hsziang (Li Jiaxiang) előadásából, amit egy munkakonferencián tartott a délnyugat-kínai Kujcsou (Guizhou) tartomány székhelyén, Kujjangban (Guiyang).

Az idén kezdődött ötéves terv végére a repterek száma 230-ra fog emelkedni, miközben repülőgéppark meg fogja haladni a 4500-as darabszámot. Ez évi 450 millió utas szállítását teszi majd lehetővé.

A légi iparba fektetett tőke összege a következő öt évben várhatóan eléri a másfél ezer milliárd jüant, ami mintegy 230 milliárd dollárnak felel meg - mondta Li.

Kínában a századforduló óta felgyorsult a légikikötők építésének üteme; 2005 és 2010 között 33 új repülőtér épült, és további 33-at újítottak fel, vagy bővítettek. 2010 végén 175 reptér volt az országban, amelyen tavaly több mint 564 millió utas fordult meg.

A polgári repülés infrastruktúrájába ez idő alatt 250 milliárd jüant (38,2 milliárd dollár) költöttek, közel annyit, mint amennyit az azt megelőző 25 évben összesen.

Korábbi híradásokból az derült ki, hogy a repülőterek túlnyomó része veszteséget termel, de a szakemberek egyértelműen a forgalom növekedésében és a jövedelmezőség javulásában bíznak. A pekingi kormány fejlesztési tervei alapján arra lehet következtetni, hogy az elmaradottabb nyugati területekre összpontosítanak, s vélhetően az új repülőterek nagyobb része is ezeket köti majd össze a fejlettebb régiókkal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máltára szökött a volt líbiai energiaügyi miniszter

A líbiai kormányerők által ostromlott Miszrátából Máltára szökött az egykori líbiai energiaügyi… Tovább olvasom