Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Több mint hétszáz menekültet mentettek meg Indonézia partjainál

Több mint hétszáz, hajtótörést szenvedett mianmari rohingja és bagladesi menekültet mentettek ki a tengerből Indonézia partjai közelében.

Több mint hétszáz, hajtótörést szenvedett mianmari rohingja és bagladesi menekültet mentettek ki a tengerből Indonézia partjai közelében helyi halászok pénteken, miközben a thaiföldi és az indonéz hatóságok megakadályozták másik menekülthajók partot érését.

A migránsokat Aceh tartomány partjainál, az ország északkeleti részén mentették ki a halászok. A helyi rendőrségnek a kimentettek elmondták, korábban a malajziai haditengerészet megakadályozta őket abban, hogy partot érjenek. Ezután Indonézia felé vették útjukat, de bárkájuk elsüllyedt az ország parti vizein, mielőtt kiköthettek volna. Az elsüllyedt hajóról 712 embert mentettek ki.

Délkelet-Ázsiában az utóbbi napokban akut menekültválság alakult ki, miután a Mianmarban üldöztetett muszlim rohingja kisebbség tagjai ezrével indultak útnak embercsempészek segítségével, rossz állapotú bárkákon, hogy a környező országokban keressenek menedéked és boldogulást. Az embercsempészek az út közben a legtöbb esetben magukra hagyták őket, és becslések szerint még mindig ezrek hánykolódnak irányíthatatlan hajókon a tengeren.

Bár az ENSZ a migránsok befogadására szólította fel az érintett országokat, a thaiföldi haditengerészet pénteken mégis visszafordított partjaitól egy 400 embert szállító bárkát, és Indonézia felé vontatta el.

"Adtunk nekik élelmet, gyógyszert, üzemanyagot és vizet; megtettük humanitárius kötelességünket (...) Nem Thaiföldre akartak jönni, úgyhogy útnak indítottuk őket" - mondta a haditengerészet egy tisztje a történtekről. A tiszt azt is elmondta, hogy bár a hajón nem volt kapitány, helyi thai halászok állítólag megtanították a menekülteket a bárka navigálására.

Később az indonéz haditengerészet is arról számolt be, hogy felségvizeinek határán feltartóztatott egy migránsokat szállító hajót, de az nem egyértelmű, hogy ugyanarról a hajóról van-e szó.

Becslések szerint még mintegy hatezer menekült hánykolódik Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében a nyílt vízen, részben hajózásra alkalmatlan lélekvesztőkön, ellátás nélkül, miután az embercsempészek tengerre viszik, majd elhagyják ezeket a bárkákat. Az utóbbi napokban nagyjából kétezer mianmari és bangladesi migráns ért partot a délkelet-ázsiai országok egyikében.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a helyzet humanitárius katasztrófává fajulhat, ha a térségbeli országok nem segítik meg a tengeren hánykolódó migránsokat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslései szerint az elmúlt három évben a muzulmán rohingja kisebbség több mint 120 ezer tagja szállt hajóra, hogy elmeneküljön hazájából. A Mianmart a folyamatos diszkrimináció és üldöztetés miatt elhagyó rohingjákhoz az utóbbi években csatlakoztak a szomszédos Banglades szegénység elől menekülő tömegei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapotot hirdettek ki Nebraskában a madárinfluenza terjedése miatt

A járvány nem fenyegeti az embereket, és humán fertőzést nem is észleltek eddig. Tovább olvasom