Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Több mint százezren rótták le kegyeletüket a Mandela koporsójánál

Több mint százezren rótták le kegyeletüket három nap alatt Pretoriában Nelson Mandela ravatalánál a dél-afrikai kormány pénteki közlése szerint.

A faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer elleni küzdelem úttörőjét, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét szerdán ravatalozták fel az afrikai elnöki hivatalnak és a kormánynak helyet adó épületben, a Union Buildingben.

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, 95 éves korában hunyt el a múlt csütörtökön johannesburgi otthonában.

Sokan több száz kilométeres távolságból utaztak Pretoriába és több órán át álltak sorba a tűző napon, hogy végső búcsút vehessenek Nelson Mandelától. Helyszíni beszámolók szerint pénteken a várakozók mintegy harmadának mégis anélkül kellett visszafordulnia, hogy eljutott volna a ravatalig.

Röviddel a koporsó elszállítása előtt kisebb tumultus is keletkezett, több százan a rendőrségi kordont áttörve nyomultak közelebb a ravatalhoz, de a többség nyugalmát megőrizve vette tudomásul, hogy nem kerül sorra a ravatalnál.

Míg csütörtökön 24 ezer gyászolót számoltak, pénteken reggel már mintegy ötvenezren várakoztak az épület előtt. A sor több kilométer hosszan kígyózott. Az emberek kis zászlókkal a kezükben tisztelgő sorfalat álltak a "nemzet atyja" tiszteletére.

Sokan, akik több száz kilométeres távolságból érkeztek előző nap, a helyszínen töltötték az éjszakát. Több ezren aludtak így az utcán. Egy férfi, Stanley Luvhimbe, aki 450 kilométerről érkezett, azt mondta, "egyedülálló lehetőség ez, soha többé nem láthatjuk őt".

A 27 éves Ompelege Majafa, aki három órát vezetett éjszaka, hogy jó helyet szerezzen a sorban, kijelentette: "Ez olyan pillanat, amit soha nem feledünk majd el".

A koporsót százak búcsúkiáltásai mellett katonai őrség szállította el egy pretoriai katonai kórházba. Sokan a jelenlévők közül dalra fakadtak.
Lenyűgöző volt - mondta Keneilwe Mohapi, aki az édesanyjával együtt érkezett. "Nem is lehetett volna megfelelőbb a befejezés. Megtisztelő, hogy tisztességesen el tudtunk búcsúzni tőle. Gyászolok, de hálás vagyok, megváltoztatta az életemet" - mondta a 27 éves férfi.

Szombaton a dél-afrikai légierő repülőgépe viszi a koporsót a Pretoriától mintegy 1400 kilométerre délre fekvő Qunuba, abba a faluba, ahol Mandela nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. Temetése vasárnap lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CIA-nak dogozott az Iránban eltűnt Levinson

Levinson egy hivatalosan jóvá nem hagyott hírszerző küldetést hajtott végre, amikor 2007 márciusában… Tovább olvasom