Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Több mint százmillió euró uniós gyorssegély Haitinak

Haiti - Több mint százmilló euró azonnali segélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű földrengés által sújtott Haitinak - közölte hétfőn Brüsszelben Iván Gábor nagykövet, a magyar EU-képviselet vezetője.
A nap folyamán Catherine Ashtonnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az elnökletével rendkívüli tanácskozást tartottak az EU-országok humanitárius segítségnyújtással, illetve fejlesztési támogatással kapcsolatos kérdésekben illetékes szakminiszterei, hogy összehangolják a karibi szigetország gyors megsegítésének teendőit. Magyarországot Iván Gábor képviselte az ülésen.

"E tragédia nyomán a földgolyón mindenkinek jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy segítsünk az országnak. Ezt meg is fogjuk tenni, ez most csak a folyamat kezdete" - mondta Ashton, amikor még csak húszmillió euró volt a gyorssegélyre felajánlott összeg.

A magyar nagykövet közlése szerint a tagállamok végül összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. Iván ehhez a brüsszeli ülésen hozzátette: a kormányzati segítség mellett önként civil támogatást is kap Haiti a magyaroktól, egyházi, szeretetszolgálati tevékenység formájában.

A 92 milliót az Európai Bizottság forrásaiból 30 millióval kiegészítették, így 122 millió euró az azonnali uniós támogatás összege. Ezen felül további száz milliót szán az EU arra, hogy segítse Haitin az alapvető infrastruktúra helyreállítását.

A tanácskozáson emellett hosszabb távú támogatásról is tárgyaltak. Karel De Gucht, aki a jelenlegi szerkezetű Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési támogatás tárcáját irányítja, elmondta: tervet kívánnak kidolgozni Haiti újjáépítésére. Uniós tisztségviselők becslése szerint akár a 200 millió eurót is elérhetik majd azok az EU-források, amelyeket erre a hosszabb távú tevékenységre fordítanak.

A tagországok illetékes miniszterei egyetértettek abban, hogy szélesebb nemzetközi konferenciát kell tartani Haiti megtámogatásáról.

Ashton az EU azon készségét is kinyilvánította, hogy az ENSZ kérésének megfelelően kivegye részét a fosztogatók elleni harcból. Ebben - tette hozzá - együtt fog működni az Egyesült Államokkal. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a biztonság garantálásáért a fő felelősség az ENSZ és Haiti kormánya vállán nyugszik. Uniós források szerint ugyanakkor mintegy 60 százalékos veszteség érte Haitin a rendőrségi kapacitást.

Iván Gábor elmondta, hogy a brüsszeli tanácskozás résztvevőnek adott tájékoztatás szerint eddig mintegy 50 ezer halottat találtak a földrengés helyszínén. Az összes halálos áldozat számát mintegy 200 ezerre becsülik. Közel 1500 európai halt meg, további ezret egyelőre az eltűntek között tartanak nyilván. Körülbelül 200-250 ezer ember szorul azonnali segítségre, és a földrengés összesen 3 millió embert érintett valamilyen módon.

A magyar nagykövet értékelése szerint az ügyben megmutatkozott, hogy nagyon szorosan és hatékonyan együtt tud működni egymással az újonnan kinevezett Ashton, az EU soros spanyol elnöksége, valamint az Európai Bizottság.

Haitin óriási logisztikai nehézségekkel néznek szembe a segélynyújtók. Port-au-Prince repülőtere sokszorosan túlterhelt, és még az utakat sem tudták rendbe tenni ahhoz, hogy a segélyszállítmányokat eljuttathassák rendeltetési helyükre. A belga De Gucht a közeli napokban a helyszínen tájékozódik a helyzetről és a legsürgősebb teendőkről.

Időközben egyébként Haitin ujjlenyomat-ellenőrzéssel kiderült: tévesen gondolták előzőleg, hogy a romok alatt talált egyik holttest azonos az EU port-au-prince-i képviseletén dolgozó, 53 éves spanyol diplomatanővel, aki továbbra is az eltűntek listáján szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezoterikus erők a román politikában

Riválisa szerint paranormális, ezoterikus erőket vetett be a választási kampány során Traian Basescu… Tovább olvasom