Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Több országban démonizálják az ateistákat

Vannak olyan országok, ahol "gyűlöletkampány" folytatnak azok ellen, akik megtagadják a többségi, illetve az államvallást. "
A vallásosság globális visszaszorulásával párhuzamosan egyes országokban a kormány megpróbálja úgy beállítani az ateistákat és a szekularizáció híveit, hogy veszélyt jelentenek a társadalomra, sőt van, ahol egyenesen terroristáknak bélyegzik őket - olvasható a Nemzetközi Humanista és Etikai Unió (IHEU) szerdán megjelent jelentésében.

A szervezet rámutat arra, hogy olyan muzulmán országokban, mint Szaúd-Arábia, Malajzia vagy Egyiptom egyes közéleti szereplők "gyűlöletkampányt" folytatnak azok ellen, akik megtagadják a többségi, illetve az államvallást. "Az országok túlnyomó többsége nem tiszteli az ateisták és a szabadgondolkodók ENSZ-szerződésekben lefektetett jogait", és van 13 olyan ország - mind muzulmán -, amely a legsúlyosabb bűnök között tartja számon a hit elhagyását és az istenkáromlást.

Egyes országokban - mint például Oroszországban - ahol a kommunista ideológiát felváltotta a hagyományos ortodox kereszténység, előfordul, hogy az ateista nézetek bármilyen nyilvános kifejezését azonosnak ítélik meg az istenkáromlással és büntetik.

A minden évben az Emberi Jogok Nemzetközi Napján, december 10-én kiadott Jelentés a gondolatszabadságról című dokumentum idei megállapításai között szerepel, hogy tavaly ugrásszerűen megnőtt azoknak a tisztségviselőknek és politikai vezetőknek a száma, úgy ágállnak a nem vallásos emberek ellen, hogy azt általában gyűlöletbeszédnek tekintik. Ez széles körben elterjedt a muzulmán országokban, ahol a nem vallásos filozófiát követő aktivisták kiemelkedő szereplői voltak az "arab tavasz" forradalmainak - olvasható a jelentésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengeralattjárót kerestek a skót partoknál NATO-repülőgépek

Ismeretlen tengeralattjárót kerestek napokig a NATO repülőgépei Skócia nyugati partjainál.
Tovább olvasom