Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Több támadás is ért egy floridai választási számítógépes rendszert

A fantomkérelmek szerint a küldő élni akart a távolléti szavazás törvény adta lehetőségével

Több mint 2500 olyan fantomkérelem futott be a tavalyi választási évben egy floridai hivatalos honlapra, amely szerint a küldő élni akart a távolléti szavazás törvény adta lehetőségével - közölte hétfőn az NBC televízió.

Ez volt az első olyan, ismertté vált és dokumentált eset, amelyben "élesben" intéztek támadást az amerikai választási rendszer számítógépes hálózata ellen. A támadás elkövetői létező floridai választók nevében külföldi - indiai, brit és más - IP-címekről kérték a választási hatóságtól annak lehetővé tételét, hogy elküldhessék "szavazatukat".

A támadás nem a novemberi elnökválasztásra időzítve, hanem még júliusban, az előválasztási szezont megelőzve történt, amikor a demokrata és a republikánus párti szavazók arról készültek voksolni, hogy pártjuk nevében ki szálljon hivatalosan versenybe a választott funkciókért. A csalók zömmel demokrata szavazók nevében próbálták megszerezni a távolléti szavazás lehetőségét.

A két és fél hétig tartó kísérlet során összesen 2552 hamis kérelem futott be Miami-Dade megye erre a célra fenntartott weboldalára. Arról, hogy egy weboldalon valamilyen "szabálytalanságot" találtak, először februárban számolt be a The Miami Herald.

Az NBC által megszólaltatott szakértők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban államonként változik a választási rendszer, ami rendkívüli módon megnehezíti egy ilyen támadás kiszűrését. Ráadásul vannak olyan államok, ahol a floridainál alacsonyabb szinten áll a kibernetikai biztonság, éppen ezért nem kizárt, hogy volt már korábban hasonló eset.

A floridai választási hatóságok alkalmazottainak 2012 nyarán gyanússá vált a szokatlanul sok kérelem, de az áradatot végül sikerült megállítaniuk. A vizsgálat, amelyet az idén egyszer ideiglenesen felfüggesztettek, majd újraindítottak, még nem tudta kideríteni, hogy kik voltak a tettesek.

Floridai tisztségviselők 2012 decemberében egy közös jelentésben foglalták össze a választási elektronikus eszközök védelmének megerősítésére vonatkozó javaslataikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeggyilkosságra készült a férfi, akit holtan találtak egy floridai kollégiumban

Tömeggyilkosságra készült az a férfi, akit holtan találtak a Közép-floridai Egyetem (UCF) orlandói… Tovább olvasom