Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Több tízezer diák vonult az utcára Spanyolországban

A tiltakozások elsősorban a kormány oktatást érintő, tervezett takarékossági intézkedéseinek szóltak.
Több tízezer tanuló, tanár és diák vonult szerdán az utcára Spanyolországban, hogy tiltakozzon a tervezett megszorítások ellen.

A tiltakozások Mariano Rajoy konzervatív kormányának az oktatást érintő, tervezett takarékossági intézkedései mellett a tartományi kormányok ellen is irányultak. Nagy tömegek vettek részt a megmozdulásokban a fővároson, Madridon kívül Valenciában, Palma de Mallorcán, Santiago de Compostelában, Alicantéban és Barcelonában.

A katalán fővárosban mintegy 70 ezren vonultak az utcákra. Néhány diák tojásokat és más tárgyakat vágott a tőzsde és egy bankfiók épületéhez, mire a rendőrség gumibotokkal oszlatta fel a tömeget. Röviddel ezt követően újra összecsaptak a rendőrséggel, amikor a tüntetők elfoglalták a barcelonai egyetem rektori hivatalát és egy rádió székházát.

A diákok a rendőrségi erőszak ellen is tiltakoztak. A múlt héten brutálisan, gumibotokkal léptek fel rendőrök diákokkal szemben, akik a fűtetlen osztálytermek és a betöltetlen állások következtében kieső tanórák miatt tiltakoztak. Sok fiatal szerzett súlyos sérülést, ami országos felháborodást keltett. A szerdai tüntetők a valenciai rendőrfőnököt és a központi kormányzat helyi képviselőjét is felelősnek tartják az erőszakért, és leváltásukat követelték.

Időközben Madridban a diáktüntetőkhöz csatlakoztak politikusok is, köztük az Egyesült Baloldal (IU) vezetője, Cayo Lara, aki bírálta a fiatalok esélyegyenlőségét akadályozó, "elit oktatási rendszert" kiépítő konzervatív kormányt.

Tohil Delgado, a spanyol diákszakszervezet elnöke a madridi megmozduláson mondott beszédében elmondta: amennyiben további megszorítások jönnek az oktatásban, akkor a gazdasági válságnak főként a diákok és tanulók lesznek az áldozatai. A spanyol fiatalok 48 százaléka munkanélküli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornádók pusztítottak az USA-ban: legalább öten meghaltak

Kentucky, Tennessee, Indiana, Arkansas, Illinois és Missouri területén tornádóveszélyre… Tovább olvasom