Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Több tízezren vettek részt a moszkvai gyászmeneten - fotók

Több tízezren vettek részt vasárnap Moszkvában a meggyilkolt ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékező gyászmeneten.
A vezető ellenzéki politikust szombatra virradó éjjel ölték meg ismeretlenek több lövéssel Moszkva központjában.

A szervezők becslése szerint mintegy 70 ezren voltak jelen az emlékmeneten, ezzel szemben a rendőrség több mint 16 ezerre tette a menet résztvevőnek számát. A menet résztvevői - akik között idősek és fiatalok egyaránt voltak - többek között Nem félek és Egy szabad Oroszországért halt meg feliratú táblákat, valamint Nyemcovot ábrázoló fotókat tartottak a magasba.

Az ország több másik városában is emlékező rendezvényeket tartottak vasárnap. Szentpéterváron a rendőrség közlése szerint több mint hatezren, Jekatyerinburgban és a szibériai Tomszkban több százan vonultak fel.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a moszkvai menet útvonalának közelében lévő metrókijáratoknál torlódás alakult ki, ezért a menetre igyekvők egy része nem tudott csatlakozni a megemlékezéshez.

Egy ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta: a moszkvai rendőrség megakadályozta, hogy részt vegyen a felvonuláson. Alekszij Honcsarenko azt állítja, hogy a pólóján olvasható, A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat miatt állították meg, és bevitték az egyik rendőrőrsre.

Gyászmenet Borisz Nyemcov emlékére

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője szintén Nyemcov volt.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

Az orosz nyomozóhatóságok vasárnap hárommillió rubel (mintegy 13 millió forint) jutalmat ajánlottak fel annak, aki Nyemcov meggyilkolásának ügyében használható információval tudja segíteni a tettes vagy tettesek utáni nyomozást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyemcov-gyilkosság - Egy utcai kamera felvétele ellentmond a rendőrség feltételezésének

Egy utcai térfigyelő kamera rögzítette Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki megölésének… Tovább olvasom