Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Több tucat lázadót öltek meg az Észak-Kaukázusban

Nagyszabású művelet során 49 lázadót megöltek, harmincat elfogtak, a lázadók több mint kilencven bázisát derítették fel az észak-kaukázusi köztársaságokban - közölte vasárnap az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság.
A testület közleménye szerint "sikerült alaposan szétzúzni a banditák hátországát."

Az akció során a lázadók kilenc vezérét is megölték, a hivatalos közlés szerint ellenállást tanúsítottak. Közöttük voltak a kabard- és balkárföldi illegális csoport vezetői, akik a hatóságok szerint mások mellett két bírónak és az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB munkatársainak, valamint egy helyi terrorelhárító központ helyettes vezetőjének a meggyilkolásáért felelősek.

A biztonsági erők a Kabard- és Balkárföldön, Ingusföldön és Dagesztánban végrehajtott akció során százkilónyi robbanóanyagot, fegyvereket, aknákat, gránátokat, egyéb lőszert foglaltak le.

A szövetségi és a helyi biztonsági egységek összehangolt művelete idején több mint kétszáz körözött bűnöző is fennakadt a hatósági hálón - jelentette a nemzeti terrorelhárító szervezet.

Kedden Vlagyimir Putyin a terrorelhárító műveletekben részt vevő belügyi és belbiztonsági szervek vezetőivel tárgyalt.

Az orosz államfő a lehető leghatározottabb fellépést követelte meg a fegyveres testületektől és a belbiztonsági szervektől a terror elleni küzdelemben.

Kijelentette: Oroszországnak kellő ereje és eszköze van arra, hogy garantálni tudja a következő években a területén megrendezendő nagy nemzetközi politikai és sportrendezvények biztonságát, köztük a 2014-ben megrendezendő téli olimpiát. Szocsi, az olimpia színhelye a veszélyesnek minősülő kaukázusi köztársaságok szomszédságában helyezkedik el.

Az Oroszország déli határa közelében fekvő, főként muszlimok lakta észak-kaukázusi régióban Dagesztánban, valamint Csecsenföldön és Ingusföldön a legnagyobb a feszültség. A lázadó csoportok célja, hogy muszlim államot hozzanak létre az Oroszország déli határánál elhelyezkedő régiókból. Jogvédők szerint a folyamatos villongásokat elsősorban a szegénység és az orosz különleges erőkkel szemben táplált harag váltja ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A britek többsége kilépne az EU-ból

A britek többsége azt pártolná, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból egy új, vasárnap… Tovább olvasom