Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Több tucatnyi embert megölt, katasztrofális pusztítást okozott egy tornádó Oklahomában

Nem végleges adatok szerint legkevesebb 91 halálos áldozata van annak tornádónak, amely hétfő délután csapott le az Oklahoma állambeli Moore-ra.
Oklahomai tornádó - Obama: az egyik legpusztítóbb tornádó volt a hétfői

Az Egyesült Államok legújabbkori történetének egyik legpusztítóbb tornádója söpört át Oklahoma egyik elővárosán, de a halálos áldozatok kedden közölt hivatalos száma - 24 - jóval alacsonyabb, mint amitől a kommunikációs zavarok miatt félni lehetett.

Az 50 ezer lakosú Moore-ban hétfőn délután tarolt le egy 800-2000 méter széles sávot egy 4-es kategóriájú tornádó. A forgószél sebessége a meteorológiai szolgálat szerint elérte az óránként 320 kilométert. A tornádóknak kevesebb mint 1 százaléka éri el ezt az intenzitást. Mintegy 45 perces tombolása alatt egy iskolát teljesen, egy másikat pedig részben romba döntött, több tucatnyi lakóházat pedig elsöpört a föld színéről. Az épületek maradványai között a katasztrófa óta megállás nélkül dolgoznak a mentőalakulatok. A romok alól helyi idő szerint kedd délelőttig több mint 100 embert emeltek ki élve. A kórházakban több mint 240 sérültet ápoltak, közöttük mintegy 60 gyerek volt.

A megsemmisült iskola és annak az apokaliptikus pusztulás képét idéző környéke felett légtérzárat rendeltek el, nehogy a gépek hangja elnyomja a segélykiáltásokat. A kutatásban mentőkutyákat és hőérzékelő kamerákat is alkalmaznak, a túlélőket a sötétedés után generátorról működtetett reflektorok fényében keresték. A mentést az eső, valamint az is akadályozta, hogy egy közeli autópályát eltorlaszolt a törmelék és sok autóroncs.

Oklahoma City halottkémi hivatala figyelmeztetett, hogy a romok alatt még további holttestekre bukkanhatnak a mentőalakulatok, így a veszteséglista bővülhet. Barack Obama elnök kedden bejelentette: arra utasította a veszélyhelyzetek kezeléséért felelős szövetségi ügynökséget (FEMA) hogy haladéktalanul adjon meg minden segítséget az oklahomai tornádó áldozatainak.

Az elnök "a történelem egyik legpusztítóbb tornádójának" nevezte a forgószelet. Egyúttal hozzátette, hogy az elszenvedett veszteségek mértéke még nem ismeretes. Obama korábban jelentős katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget.

Az oklahomai vihar-előrejelző központ szerint az állam területén, valamint Texasban, Arkansas-ban és Louisianában kedden további tornádók várhatók, és jégeső is valószínű.

A hétfői volt a negyedik tornádó, amely 1998 óta lecsapott Moore-ra. A legerősebb, 5-ös fokozatú 1999-ben pusztított a városban, ez a felszín közelében 486 kilométeres szélsebességével világrekordot állított fel. Akkor 41-en haltak meg a kár elérte az 1,4 milliárd dollárt, amellyel a harmadik helye került a legnagyobb pusztulást okozó amerikai tornádók között.

Noha az előrejelzési módszerek tökéletesedtek azóta, a mostani tornádó váratlanabbul csapott le, mint az előző. 14 évvel ezelőtt egy órával a katasztrófa előtt ki tudták adni a figyelmeztetést, most csak 16 perc volt a menekülésre. Ez valamivel több az átlagos 8-10 percnél.

Oklahoma államban a viharkárok miatt összesen 16 megyében hirdettek szükségállapotot. Az államban mintegy 40 ezren maradtak áramellátás nélkül. Kansasból is súlyos károkat jelentettek.

Az Egyesült Államokban hétfőre a Nagy Tavak vidékétől Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. A vasárnap kezdődött és várhatóan még napokig tartó ítéletidő által fenyegetett területen összesen 55 millió ember él.

Az 1950 óta vezetett hivatalos nyilvántartás szerint az Egyesült Államokban az eddig legtöbb halálos áldozattal járó tornádó 2011-ben a Missouri állambeli Joplinra csapott le. A katasztrófában, amelynek szerdán lesz a második évfordulója, 158-an vesztették életüket, és több százan megsérültek.

A hétfői vihar a kommunikációs rendszereket is sújtotta, s ezért fordulhatott elő, hogy a menet közben kiadott hivatalos jelentések 51 halálos áldozatról szóltak. A halottkémi hivatalának szóvivője később kiigazított közlése szerint köztük olyanok is voltak, akiket a katasztrófát követő káoszban, egyebek között a távközlési hálózatok összeomlása miatt, kétszer jelentettek be.

Korábban:

Kilencvenegyre nőtt az oklahomai tornádó áldozatainak száma, a halottak között húsz gyerek is van - jelentette kedden a CNN amerikai hírtelevízió.

A hatóságok eddigi tájékoztatói 51 halálos áldozatról szóltak, de a mentésben részt vevő orvosok közlése szerint az utóbbi órákban újabb 40 holttestet emeltek ki a romok alól. A helyi kórházakba 230 sérültet - köztük 45 gyereket - szállítottak, néhányan közülük válságos állapotban vannak.

A forgószél leginkább Moore-ban, Oklahoma City egyik, mintegy 50 ezres elővárosában szedte áldozatait. Légi felvételekből ítélve a tornádó útjában álló épületek megsemmisültek. Egy kórházat és két elemi iskolát is lerombolt a hatalmas forgószél. Szerencsére az egyik iskola a tornádó érkezésekor már üres volt. A kórházból is időben kimenekítették a betegeket, így senkinek sem esett baja. Az amerikai hírtelevíziók számos kétségbeesett túlélőt szólaltattak meg, akik megrázó történeteket meséltek a megmenekülésükről.

A tornádó mintegy három kilométer átmérőjű volt, és 35 kilométeres utat tett meg, mindent elpusztítva, ami útjába került. Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte az óránkénti 320 kilométert, amivel a forgószél a Fujita-Pearson skálán EF-4-es erősségűnek minősül. A tornádóknak kevesebb mint egy százaléka éri el ezt az intenzitást.

A CNN híradása szerint éjszaka is nagy erőkkel folytatódnak a mentési munkálatok, tűzoltók és mentősök hada kutat a túlélők után, keresőkutyák és munkagépek vannak a segítségükre.

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget, és elrendelte a szövetségi segély eljuttatását a bajba jutott térségbe. A katasztrófa sújtotta háztartások és vállalatok állami segítségért folyamodhatnak, illetve kedvezményes hiteleket kaphatnak azok, akiknek a vagyona nem volt bebiztosítva.


A halottak közül 20 gyerek van. A KFOR televízió helyszíni jelentése szerint 20-30 kisiskolásnak nyoma veszett, nagy a valószínűsége annak, hogy életüket vesztették. A forgószél teljesen lerombolt két elemi iskolát, az egyikben 75 tanuló és nevelő próbálta meg átvészelni a hirtelen lecsapott vihart.

A tornádó nyomán több mint 140 embert szállítottak kórházba, köztük mintegy 70 gyereket. A sérültek között többen válságos állapotban vannak.

Moore-ban, Oklahoma City mintegy 50 ezres elővárosában a mentőalakulatok versenyt futnak az idővel a romok alatt rekedtek életéért. A megsemmisült iskola és annak az apokaliptikus pusztulás képét idéző környéke felett légtérzárat rendeltek el, nehogy a gépek hangja elnyomja a segélykiáltásokat.

A kutatásban mentőkutyákat és hőérzékelő kamerákat is alkalmaznak, a túlélőket a sötétedés után generátorról működtetett reflektorok fényében keresték. A mentést az eső, valamint az is akadályozta, hogy egy közeli autópályát eltorlaszolt a törmelék és sok autóroncs.

Tornádó pusztított Oklahomában
Barack Obama elnök, aki telefonon beszélt Mary Fallin kormányzóval, megígérte, hogy minden szükséges szövetségi segítséget megad a mentéshez. A szomszédos Texas kormányzója, Rick Perry is felajánlotta támogatását. Fallin a mentéshez Moore-ba vezényelte a nemzeti gárda egységeit.

"A legrosszabb félelmeink váltak valóra ezen a délutánon" - nyilatkozott a CNN-nek Bill Bunting, a Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóság vihar-előrejelzési központjának operatív igazgatója.

A különböző források által 800 méter és 2 kilométer közötti szélességűre becsült forgószél mintegy 45 percig tombolt Moore-ban. A viharban megsérült a helyi kórház, ahonnan a betegeket ki kellett menekíteni és a becslések szerint mintegy 300 lakóház megsemmisült. Egy közeli farmon mintegy 100 ló pusztult el.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométert, amivel a forgószél a Fujita-Pearson skálán EF-4-es erősségűnek minősül. A tornádóknak kevesebb mint 1 százaléka éri el ezt az intenzitást. A hétfői tornádó csak egy hajszállal maradt el a legerősebb, EF-5-ös fokozatúaktól, amelyek az óránkénti 322 kilométeres sebességnél kezdődnek.

A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a felszín közelében 486 kilométeres sebességű szél abszolút világrekordot állított fel. Az akkori forgószélnek 41 halálos áldozata, valamint 583 sérültje volt. A kár elérte az 1,4 milliárd dollárt, amivel az előző moore-i tornádó a harmadik helye került a legnagyobb pusztulást okozó amerikai tornádók között. Az anyagi veszteségek tekintetében annál súlyosabb csak a 2011-es joplini és tuscaloosai katasztrófa volt.

A mindkét moore-i katasztrófát megélt szemtanúk szerint a hétfői forgószél nagyobb pusztítást okozott, mint az 1999-es.

Noha az előrejelzési módszerek tökéletesedtek azóta, a mostani tornádó váratlanabbul csapott le, mint az előző. 14 évvel ezelőtt egy órával a katasztrófa előtt ki tudták adni a figyelmeztetést, most csak 16 perc volt a menekülésre. Ez valamivel több az átlagos 8-10 percnél.

A Moore-on végigsöprő tornádó nem érte el a 600 ezres Oklahoma City központját. A város vonzáskörzetében ugyanakkor a délutáni órák során három forgószelet is észleltek. Oklahomában a viharkárok miatt összesen 16 megyében hirdettek szükségállapotot. Az államban mintegy 40 ezren maradtak áramellátás nélkül. Kansasból is súlyos károkat jelentettek.

Az Egyesült Államokban hétfőre a Nagy Tavak vidékétől Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. A vasárnap kezdődött, és várhatóan még napokig eltartó ítéletidő által fenyegettet területen összesen 55 millió ember él. A tornádók következtében vasárnap ketten vesztették életüket és 39-en megsérültek Oklahomában.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. május 22. 20:40
    „Nem kell a Kyotói egyezményt aláírni. Minek az.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejbe lőtte magát egy férfi a párizsi Notre-Dame-ban

Öngyilkos lett egy férfi kedden délután a párizsi Notre-Dame-ban, a vonzó turistalátványosságnak… Tovább olvasom