Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Többen megsebesültek Bukarestben az egészségügy privatizálása elleni tüntetésen - galériával

Többen megsebesültek szombat este a bukaresti Egyetem téren azon a tüntetésen, amely incidensekbe torkollott, és amelyet a napokban lemondott egészségügyi államtitkár melletti szolidaritásból, illetve az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása ellen szerveztek.
A szombat esti megmozdulás idején a rohamrendőrséget is mozgósították, a tüntetők és a rendfenntartók összeverekedtek, könnygázt is bevetettek. Három rendőr is megsérült.

A nap folyamán Kolozsváron és több más nagyvárosban zajlottak hasonló szimpátiatüntetések, amelyek egyes esetekben - különösen a fővárosban - a Traian Basescu államfővel és a kormánnyal szembeni megmozdulássá fajultak.

Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Bukaresti tüntetés az egészségügy privatizálása ellen. Fotó: MTI/EPA/Bogdan Baraghin (galéria)

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. A belpolitikai és közéleti botrány azonban annak nyomán robbant ki, hogy az államfő néhány nappal ezelőtt éles szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot. A Basescu által támogatott tervezet ugyanis a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről, ezt követően több romániai nagyvárosban az orvos melletti szimpátiatüntetést szerveztek az emberek.

Basescu ugyanakkor pénteki nyilatkozatában csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a szakma és a lakosság egy része is ellenzi az egészségügy reformját, holott az államfő szerint a jelenlegi rendszer rosszul működik, "virágzik a korrupció".

Többen megsebesültek Bukarestben az egészségügy privatizálása elleni tüntetésen. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement (galéria)

Ezért Basescu azt kérte Emil Boc miniszterelnöktől, hogy vonja vissza társadalmi vitáról a tervezetet, amit egyébként az államelnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozott ki (a társadalmi vita azt jelenti, hogy minden törvénytervezetet az illetékes minisztérium honlapjára tesznek fel, hogy a lakosság részéről bárki hozzászólhasson).

A felkérés nyomán az egészségügyi kerettörvény tervezetét Ritli László egészségügyi miniszter vissza is vonta a társadalmi vitáról. Ettől függetlenül a "szellem már kiszabadult a palackból", az indulatokat már nem lehetett féken tartani az egészségügy általános állapotától amúgy is szenvedő társadalomban. A palesztin származású Arafat ezekben a napokban így éles társadalmi küzdelem jelképes alakjává vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai művészet bemutatkozik a Louvre-ban

A párizsi Louvre három amerikai művészeti intézménnyel összefogva szervezte meg azt a szombaton… Tovább olvasom