Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Többet kell tennie a békéért a Közel-Keleten

A közel-keleti béke előmozdítása érdekében mindkét félnek többet kellene tennie.
Izraelnek meg kell erősíteni a palesztin intézményeket, a palesztinoknak pedig véget kell vetniük a lázításnak és a korrupciónak - hangsúlyozta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy új washingtoni elemző intézetben tartott előadásában.


A békéhez vezető konkrét lépések elfogadása a legnagyobb fegyver Izrael kezében a Hamász és más szélsőséges csoportok ellen - mondta a külügyminiszter a közel-keleti békefolyamattal foglalkozó Daniel Abraham Központ helyi idő szerint csütörtökön tartott washingtoni megnyitóján. Clinton azzal érvelt, hogy ha Izrael nem erősíti meg a Fatahot és a Palesztin Felszabadítási Szervezetet - amelyek szerinte "hiteles partnerek" a békefolyamatban -, azzal a Hamász kezébe ad nagyobb hatalmat. "Izrael képes jobban támogatni a Palesztin Hatóságot hitelesebb intézmények megteremtésében" - tette hozzá. Arra biztatta a zsidó államot, hogy állítsa le a telepépítéseket, és tartózkodjon az egyoldalú lépésektől és bejelentésektől.

Kifejtette: aggasztónak tartja, hogy Izraelben egyesek úgy gondolják, nem kell tenniük semmit, mert a felépített falak és az erős gazdaság védelmet nyújtanak. Ám ez azt jelenti, hogy nem mozdulnak el arról a holtpontról, amelynek tragikus emberi áldozatai vannak, és veszélyezteti Izrael mint biztonságos és demokratikus zsidó állam hosszú távú jövőjét - figyelmeztetett a külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy a béke érdekében a palesztinoknak véget kell vetniük a lázításnak és az erőszaknak, vissza kellene szorítaniuk a korrupciót, és fel kellene hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy a nemzetközi szervezeteket a gyújtó hatású, Izrael-ellenes retorika fórumaként használják.

Az Egyesült Államok március elején jelentette be, hogy Izrael és a Palesztin Hatóság beleegyezett a közvetett tárgyalások megkezdésébe, de a zsidó állam újabb kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervei miatt a folyamat megakadt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeugrasztotta gyerekeit - két év börtönt kapott

Gyerekei összeugrasztása miatt két év börtönre ítéltek egy férfit az Egyesült Államokban. Tovább olvasom