Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tőkés László kapja idén a Turman-Reagan Szabadságérmet

Az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány idén Tőkés Lászlót tünteti ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel - értesítette a püspököt levélben Lee Edwards, az alapítvány elnöke.
A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány nonprofit szervezet, amelyet az amerikai törvényhozás 1993-ban hozott létre, hogy Washingtonban emlékhelyet létesítsen a kommunista diktatúrák több mint százmillió áldozatának. Az erről szóló törvényt még Bill Clinton elnök írta alá. Az alapítvány hozta létre a Truman-Reagan Szabadságérmet, amelyet évente olyan személynek vagy szervezetnek ítélnek oda, aki illetve amely tanúbizonyságát adta egy életre szóló elkötelezettségének a szabadság és a demokrácia előmozdítása, valamint a kommunizmus és a zsarnokság minden formájával szembeni ellenállás mellett.

Tőkés László "rendületlenül támogatja a szabadságot és a demokráciát szerte a világon, és kulcsszerepe volt abban, hogy Romániában 1989-ben véget ért a kommunizmus" - áll abban a levélben, amelyben meghívták az erdélyi magyarok európai képviselőjét Washingtonba, a 2009. június 16-án történő díjátadásra.

Tőkés László köszönőlevelében úgy ítéli, hogy a neki juttatott kitüntetés "elismerés és bátorítás mindazok számára, akik - Temesvár szellemében - soha nem adták fel a harcot a valódi demokráciáért és szabadságért szülőföldemen. Ugyanakkor felidézi annak a sok száz mártírnak az áldott emlékét, akiket az 1989. decemberi felkelés és forradalom idején mészároltak le Romániában." Tőkés László levelében hozzátette: "a kommunizmus átruházta hatalmát kiválasztott egyénekre, és tovább él vérükké vált hagyatékában: az igazságot, a valódi változást és a társadalom megújhodását gátló becstelen ferdítésekben" - fogalmaz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az érem másik két 2009-es kitüntetettje Steny Hoyer, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza demokrata frakciójának vezetője, valamint Jack Kemp, egykori kongresszusi képviselő, a Republikánus Párt 1996-os alelnökjelöltje. Eddig többek közt Václav Havel, Lech Walesa, Elena Bonner, II. János Pál pápa, Joseph Lieberman, Jesse Helms, Henry M. Jackson, Lane Kirkland és Michael Novak részesültek a magas kitüntetésben. 2008-ban posztumusz Tom Lantost, a nem sokkal korábban elhunyt amerikai magyar kongresszusi képviselőt tüntették ki. Magyar részről legutóbb 2007-ben Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, azelőtt pedig 2002-ben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyerte el a díjat.

Olvasóink írták

  • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. május 21. 01:02
    „szegény Tőkés László, sokat szenvedhetett a komcsik idején a neve miatt :D”
  • 1. ráérő 2009. május 20. 08:13
    „A cikk kétszeri elolvasása után sem találtam benne román nevet. Kire gondolsz jó szándéku ember?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmas útra zuhant a viadukt - durva képekkel!

Kína - Autók tucatjait temetett maga alá Kínában egy leomló viadukt, amely éppen bontás alatt állt. Tovább olvasom