Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tömegesen hagyják el Romániát az egészségügyi dolgozók

Tömegesen hagyják el Romániát az egészségügyi dolgozók a jobb megélhetés reményében, így például komoly hiány lépett fel szakorvosokból a romániai kórházakban - írta szerdán a romániai magyar sajtó.
A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok terjedelmes tudósításban számolnak be az orvosok és az ápolók exodusáról, amely a következő időszakban felerősödhet a kormány megszorító intézkedései miatt. A közalkalmazottak bérét ugyanis júliustól 25 százalékkal csökkentette a bukaresti kabinet.

Romániának az Európai Unióhoz való csatlakozás óta szinte tömegesen vándorolnak nyugatabbra a romániai orvosok, elsősorban azért, mert már Magyarországon is a többszörösét keresi egy kezdő vagy egy gyakorló orvos, mint otthon. A román egészségügyi minisztérium 2007 óta 8331 olyan igazolást adott ki a román orvosoknak, amely alapján a végzettségüket külföldön is elismerik. A szaktárca szerint az elvándorlás miatt súlyos orvoshiány még nem alakult ki Romániában, a szakorvoshiány viszont komoly, hiszen a radiológiát, az aneszteziológiát és az intenzív ellátást nagyon kevés gyakorló orvos választja szakirányként.

Drámai orvoshiány alakult ki például Sepsiszentgyörgyön a Fogolyán Kristóf Kórházban, amelynek a sürgősségi osztályán az elmúlt napokban nyolc orvos közül öt mondott fel. A fizetések csökkenése mellett az orvosok felmondásának kiváltó oka a túlterheltség volt. A romániai orvosok elsősorban Angliában, Franciaországban és Németországban kezdenek új életet.

Láng László szatmárnémeti háziorvos szerint a külföldre távozó egészségügyi dolgozókat nemcsak a pénz motiválja, hanem az érvényesülés lehetőségének és szakmai továbbképzésnek a hiánya a romániai egészségügyi rendszerben. Jelenleg egy gyakorló orvos Romániában 800 lejt keres (200 euró), Magyarországon azonban akár a négy-ötszörösét is megkeresheti, Nyugat-Európában ez az összeg a 4 ezer eurót is elérheti.

Az orvosok és ápolók elvándorlásának a jelenségére hívta fel figyelmet Viorel Radulescu, a Román Orvosi Kamara főtitkára, aki szerint miközben Romániában csökkentették az amúgy sem magas közalkalmazotti béreket, Nyugat-Európában egy orvos tízszer, egy asszisztens akár tizennégyszer többet kereshet úgy, hogy jobb munkakörülmények között, kevesebbet dolgozik. Az orvosi kamara felméréséből kiderül, hogy az intenzív terápián, a sürgősségi ellátásban, a diabetológián és belgyógyászaton, a kardiológián és a sebészeten vált akuttá a szakemberhiány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

106 nap után sikerült eltömíteni a sérült olajkutat

Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkutat, és elzárni a feltörő nyersolaj útját. Tovább olvasom