Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Törökország a szíriai menekültek befogadására szólítja fel Európát

Az Európai Unió hétfői külügyminiszteri értekezlete előtt alig néhány órával a szíriai menekültek befogadására szólította fel Európát Törökország. A német külügyminiszter ezt közvetve elutasította.
A török kormány Európa-ügyi minisztere egy lapinterjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a több mint egy éve tartó polgárháború következtében Szíriából több mint 80 ezer menekült érkezett Törökországba. A Die Welt című német lapnak nyilatkozva Egemen Bagis úgy vélekedett, hogy Európának törődnie kell a Szíriából Törökországba menekült emberekkel. A miniszter szerint az európai országoknak segíteniük kell, és be kell fogadniuk a menekülteket.

Bagis úgy vélte, az Európai Uniótól eddig kevés segítség érkezett, és a többi között sátrakat és takarókat sürgetett a menekültek számára. Hangsúlyozta, hogy az EU részéről több pénzügyi segítségre lenne szükség.

A török miniszter a menekültek megsegítésével kapcsolatos európai "tartózkodás" okát az euróválságban látta, amely szerinte leköti az európai gondolkodást.

Közvetve elutasította az ankarai felszólítást a német külügyminiszter. Guido Westerwelle Luxembourgban annak a nézetnek adott hangot, hogy a szíriai menekülteket elsődlegesen a szomszédos országokban kell ellátni. Ezt azzal indokolta, hogy a menekültek nem akarják országukat tartósan elhagyni, minél előbb vissza akarnak térni oda, rokonaik élnek ott és minden személyes kapcsolatuk az hazájukhoz köti őket.

A tagállamok külügyminiszterei luxembourgi tanácskozásukon várhatóan döntenek a Szíriával szembeni korlátozó intézkedések további szigorításáról. Uniós források szerint elképzelhető, hogy a damaszkuszi kormány immár összes tagját uniós beutazási tilalommal, illetve Európában elérhető javainak zárolásával sújtják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliában kezelik a megsérült pakisztáni lányt

Gyógykezelésre Nagy-Britanniába szállították a tálibok által súlyosan megsebesített 14 éves… Tovább olvasom