Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Törvénnyel fékezi az állam eladósodását Ausztria

Törvényt hoztak Ausztriában szerdán a strukturális deficit megengedhető legnagyobb mértékéről.
A kormánypártok szavazataival elfogadott és "adósságféknek" is nevezett jogszabály előírja, hogy 2017-től kezdődően nem lehet a hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékánál több a konjunkturális hatásoktól megtisztított költségvetési hiány. Az értéknek 2016-ig fokozatosan kell erre a szintre csökkennie.

A pénzügyi piacok bizalmának megerősítését szem előtt tartó intézkedést eredetileg alkotmányos erejű, kétharmados többséget igénylő törvényben akarta szabályozni a kormánykoalíció, de nem sikerült elnyernie az ellenzék támogatását.

A szavazásra az év utolsó parlamenti ülésnapján, törvényhozási hajrában került sor.

A kormánypártoknak - az Osztrák Néppártnak (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) - a gyakorlatilag az utolsó pillanatig folytatott tárgyalások ellenére sem sikerült maguk mögé állítani egyet sem a három parlamenti ellenzéki párt közül. Az ellenzék annak ellenére sem támogatta kormányoldali javaslatot, hogy előző nap Heinz Fischer szövetségi elnök is erre ösztönözte őket.

A kormány felelőtlen magatartással vádolta az ellenzéket, az ellenzék viszont hiányolta az adósságcsökkentéshez vezető út részleteinek kidolgozását. Parázs vita alakult ki a törvényjavaslat szerdai vitáján is, miután a vezető kormánytagok egy elhúzódó bizottsági ülés után késve érkeztek a plenáris ülésre. A legnagyobb ellenzéki erő, a nagyobbik kormánypárttal, az SPÖ-vel azonos (27 százalékos) támogatottságot élvező populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondásra szólította fel a kormányt. "A legjobb megoldást egy új választás jelentené" - fogalmazott elnökük, Heinz-Christian Strache, nem először sürgetve előre hozott választásokat.

Az adósságféket a költségvetés általános céljai és alapelvei között rögzítik. Ha a hiány meghaladja a 0,35 százalékos határt, a különbséget egy külön számlán könyvelik el, ahogyan az esetleges többletet is. Az előírástól való eltérés alól a parlament adhat felhatalmazást a kormánynak egyszerű többséggel, természeti katasztrófa és "a kormány ellenőrzését igénylő rendkívüli helyzetek", így gazdasági válság esetén. Túllépés esetén legfeljebb a GDP 1,25 százaléka lehet a strukturális deficit.

A konzervatív-szociáldemokrata koalíció eredetileg a tartományokat és a települési önkormányzatokat is az adósságfék alkalmazására akarta kötelezni. Erre a kétharmados többség hiányában nem terjedhet ki a törvény. Michael Spindelegger alkancellár (ÖVP) a kétharmados támogatás meghiúsulását látva kezdeményezte, hogy a tartományok kössenek külön megállapodást a szövetségi kormánnyal. A tartományok egy részétől, köztük az ÖVP-s berkekben befolyásos alsó-ausztriai tartományfőnöktől kedvező visszajelzések érkeztek Spindelegger javaslatára, ahogy az önkormányzati szövetségtől is.

Egyes szakértők korábban az alkotmányos szintű szabályozás jogi és tartalmi problémáira figyelmeztettek. Egyikük, Stephan Schulmeister közgazdász az MTI-nek nyilatkozva a múlt hét végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális deficit meghatározására nincsen egységes módszertan. Más szakértők szerint attól lehet tartani, hogy az egyszerű törvénnyel elfogadott adósságféknek csak szimbolikus jellege lehet majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gorbacsov szerint új választásokra van szükség

A vasárnapi oroszországi parlamenti választás eredményének megsemmisítését és új szavazás kiírását… Tovább olvasom