Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Törvény a nők szívének védelmére

SZÍVET a nőknek (HEART for Women) elnevezéssel törvényt fogadott el az amerikai kongresszus a nők szívének védelmére, az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiuma és az Amerikai Szív Szövetség pedig szervezett mozgalmat indított az abban foglaltak érvényesítésére.
A törvény szövege hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokban a szívroham, az agyi katasztrófa és a többi szív- és érrendszeri betegség a nők halálozásának első számú oka, ezért mindent meg kell tenni a tájékoztatás javítása érdekében, hogy a kockázati tényezőket kiiktathassák.

Az elfogadott rendelkezés olyan, mindenki érdekét szolgáló, költséghatékony jogi forma, amelynek célja a szív- és érbetegségek okozta halálozás radikális csökkentése. A nők megbetegedésének visszaszorításához azonban nemcsak jobb tájékoztatásra van szükség, hanem az őket ellátó egészségügyiek nagyobb figyelmére is.

Az amerikai gyógyintézetekben a női betegnél lényegesen később és ritkábban történnek meg a szükséges vizsgálatok, és szerényebb a gyógykezelés, mint a férfi betegek esetében. Azokat a beavatkozásokat, amelyeket a férfiaknál magától értetődően elvégeznek, a nők ellátása során sokszor csak veszélyes késéssel alkalmazzák.

Meghökkentő statisztikák bizonyítják, hogy a nagy kockázatú nőknél gyakran azokat a gyógyszereket sem kezdik alkalmazni, amelyek adása az elfogadott kezelési irányelvek szerint kötelező lenne. Különösen a kóros vérzsírértékek csökkentése, illetve a magas vérnyomás hatásos gyógyszerelése nem megfelelő.

Azt a társadalmi aktivitást, amellyel a nők szívének kockázatára kívánnak figyelmeztetni, a Szív Világszövetség is fölkarolta. Ennek részeként a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány és a Magyar Kardiológus Társaság elindította a Pirosban A Nőkért (PAN) mozgalmat, amelynek jelképe a piros női ruha, rajta a fölirat: Ez nem piros ruha. Ez riadó.

Az Egyesült Államokban a kezdeményezést most már törvénnyel is megerősítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidel Castro nagykövetekkel találkozott

A Kubában akkreditált nagykövetekkel találkozott pénteken Fidel Castro volt kubai elnök, aki négy… Tovább olvasom