Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Törvénysértő volt a Pentagon túszcseréje

A fogolycsere miatt bírálatok érték Barack Obama elnök kormányzatát.
Szövetségi törvényt sértett a Pentagon azzal, hogy öt tálibért cserében a kongresszust tudta nélkül szabadította ki a lázadók fogságában lévő Bowe Bergdahl amerikai katonát - állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében az amerikai törvényhozás mellett működő számvevőszék.

A GAO (Government Accountability Office) republikánus törvényhozók megkeresésére készített jelentésében úgy foglalt állást, a védelmi minisztérium törvényt sértett azzal, hogy a fogolycsere előtt legalább 30 nappal nem értesítette erről a kongresszus illetékes bizottságait, és azzal is megszegte a törvényt, hogy ehhez költségvetési pénzeket - csaknem egymillió dollárt - is felhasznált nem rendeltetésszerűen.

A GAO egyik illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy hivatala nem mérlegelte Chuck Hagel védelmi miniszter döntésének helyességét, hanem kifejezetten az eljárásbeli szabályok betartását vizsgálta.

Bowe Bergdahl őrmester öt éven át sínylődött a tálibok fogságában, és május 31-én cserélték ki a guantánamói börtönben fogva tartott öt tálib vezetőre. Ezzel párhuzamosan a hadsereg vizsgálatot folytatott annak tisztázására is, hogy Bergdahl 2009. június 30-án milyen körülmények között esett fogságba Afganisztánban, miután több volt bajtársa is azt feltételezte róla, hogy dezertált. A vizsgálat eredményeit egyelőre nem tették közzé, de Bergdahl július közepén ismét szolgálatba állt.

A fogolycsere miatt bírálatok érték Barack Obama elnök kormányzatát, sokan, különösen a republikánus törvényhozók kifogásolták, hogy a Pentagon a fogolycserével az amerikaiak elrablására bátorította a tálibokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államok továbbra sem egyezkedik terroristákkal

A hírek szerint az IÁ 132 millió dollárt követelt Foley elengedéséért. Tovább olvasom