Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Toulouse-i lövöldözés - Rendőr és katonákat öltek meg múlt héten ugyanezzel a fegyverrel

Ugyanazt a motort és ugyanazt a fegyvert használták a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban végrehajtott merényletek során - közölték hétfőn rendőrségi források.
A Yamaha márkájú, T-MAX típusú robogót Toulouse-ban lopták több mint egy héttel ezelőtt, s valamennyi merénylethez 11.43-as kaliberű lőszert használtak.

A rendőrség feltételezése szerint ugyanaz az ismeretlen tettes lövöldözött hidegvérrel egy zsidó iskola előtt hétfőn reggel, meggyilkolva négy embert, köztük három kisgyereket Toulouse-ban, mint aki egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három színes bőrű fiatal katonát. A merénylő ellen kétszáz rendőr indított hajtóvadászatot Dél-Franciaországban.

A hétfői támadásban egy 30 éves vallásoktató és két, 3 és 6 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. Izraeli diplomáciai források szerint mind a négy áldozat kettős francia-izraeli állampolgár volt.

Az iskola egyik tanulóját, egy 17 éves gimnazistát és az intézmény gondnokát életveszélyes sérülésekkel ápolják.

A zsidó közösséggel való szolidaritás és együttérzés jeleként az elnökválasztási kampányt gyakorlatilag felfüggesztették Franciaországban. A médiahatóság jelezte: a tragédiára való tekintettel az elkövetkező két napban nem számolják a jelöltek megszólalásait.

Nicolas Sarkozy államfő elsőként érkezett a helyszínre, s őt azonnal követte az öt hét múlva esedékes elnökválasztás főbb jelöltjei közül Francois Hollande szocialista és Francois Bayrou centrista politikus. A baloldali jelölt "az egész köztársaság határozott és közös válaszát sürgette a tragédiára", majd szóvivője jelezte: az ellenzék felfüggeszti a választási kampányát.

Jean-Marc Ayrault, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője elmondta: "egy ilyen szörnyűséggel szemben az egység jelenti a védelmet". "Az ilyen gyilkosok szembe akarnak minket állítani és terrorizálni akarnak. Velük szemben a köztársaság teljesen egységes és eltökélt abban, hogy ártalmatlanná teszi őket" - fogalmazott az ellenzéki politikus. A centrista Bayrou is azt hangsúlyozta, hogy a "nemzeti egység legerősebb gesztusait" kell most felmutatni.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje "a politikai időszak felfüggesztését" kérte, valamint annak a tévévitának az elhalasztását, amelyben hétfő este ő lett volna az egyik vendég.

A köztársasági elnök - aki nemzeti tragédiának minősítette a történteket - egyperces néma megemlékezést rendelt el kedden minden francia iskolában, hangsúlyozva, hogy nemcsak a zsidó közösség, hanem mindannyiunk gyermekeit ölték meg. A belügyminiszter pedig - miután antiszemita cselekménynek minősítette a mészárlást - megerősítette a rendőrségi ellenőrzést valamennyi felekezeti oktatási intézmény és vallási emlékhely előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy zsidó iskola előtt Toulouse-ban: négyen meghaltak

Három gyereket és egy felnőttet lőtt le hétfőn egy ismeretlen férfi a dél-franciaországi Toulouse-ban, amikor egy zsidó iskola előtt lövöldözött. Tovább olvasom