Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Tovább emelkedik a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma

144-re emelkedett szerdára a Fülöp-szigeteki földrengés megtalált halálos áldozatainak száma, és csak három túlélőre bukkantak az egy nappal ezelőtti természeti csapásban összeomlott épületek romjai alatt.
Eduardo del Rosario, a polgári védelem irányítója közölte, hogy 291-en megsérültek a földrengésben, és legalább 23 ember sorsa nem ismeretes. Hozzátette, hogy minden érintett várost elértek a mentőcsoportok, pedig földcsuszamlások és megrongálódott hidak nehezítik a közlekedést. Félő azonban, hogy több halálos áldozatról is érkeznek hírek, amint helyreállítják a távközlést a távol eső területekkel.

A legtöbb áldozatot a Manilától 630 kilométerre délre fekvő Bohol szigeten szedte a földrengés, a mentésben részt vevők 134 holttestet találtak a romok alatt. Cebun kilencen haltak meg, és egy ember vesztette életét Siquijor szigeten.

Cebuban néhány órával a földrengés után három embert mentettek ki élve a romok alól. Több túlélőt nem találtak, és kevés a remény, hogy vannak még életben maradtak az összedőlt épületek alatt.

A 7,2-es fokozatú földmozgás helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor történt. A rengés fészke a Bohol szigetén, Mindanaótól északra fekvő Carmen város térségében, mintegy 56 kilométeres mélységben volt, de az egész térségben érezték. A földmozgásnak 840 utórengése volt, egyikük ereje elérte az 5,1-es fokozatot.

A földrengésben épületek és hidak sokasága dőlt össze. A 23 megrongálódott híd többsége nem járható. Leginkább a spanyol gyarmati időkben korallkőből épült, történelmi jelentőségű templomok sínylették meg a természeti csapást, közülük 17-ben helyrehozhatatlan károk keletkeztek. Loboc városában egy XVII. századbeli templom félig romba dőlt. Az ország legrégibb főtemplomának, a Cebuban található bazilikának pedig a harangtornya omlott le.

Ennél is több áldozata lehetett volna a természeti katasztrófának, azonban az íd al-adha muzulmán ünnep miatt munkaszüneti nap volt, és az iskolákban sem volt tanítás. Nincs kizárva azonban, hogy a romok eltakarításakor további holttestekre akadnak.

Az egyik legaktívabb geológiai térség, a csendes-óceáni "Tűzgyűrű" mentén fekvő délkelet-ázsiai szigetországban gyakoriak a földrengések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán a sportot is népszerűsíti A hit évében

Futóversenyt rendeznek vasárnap a vatikáni Szent Péter téren és a Szentszéknek saját… Tovább olvasom