Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Tovább késik a palesztin egységkormány megalakítása

Ismét elhalasztotta a palesztin egységkormány megalakításáról szóló tárgyalásokat Mahmúd Abbász palesztin elnök és Háled Mesaal, a Hamász radikális mozgalom politikai vezetője - közölte a Fatah mozgalom egyik vezetője.
Abbász és Mesaal csütörtökön Kairóban tárgyalt egymással. Abbász állítólag este találkozott Iszmáil Haníjével, a Hamász gázai övezeti miniszterelnökével, első alkalommal azóta, hogy a Hamász kiűzte a Fatahot és átvette az ellenőrzést az övezet felett.

A február 6-án Dohában aláírt megállapodás alapján az egységkormánynak egyebek között az lenne a feladata, hogy megszervezze az elnök- és parlamenti választásokat a palesztin területeken. Az új kabinet létrehozása folyamatosan késik, a megalakításáról szóló bejelentést többször is elhalasztották meghatározatlan időre.

Az Abbász vezette Fatah és a Hamász 2011. április 27-én kötött megbékélési megállapodást, de az előírások többsége holt betű maradt, és a határidőket folyton kitolják.

A Fatah egyik névtelenül nyilatkozó vezetője azzal indokolta a késlekedést, hogy a rivális Hamász továbbra is akadályozza, hogy a választási bizottságok megkezdjék a gázai szavazók összeírását.

A Hamasz nagyon megosztottnak tűnik a független személyiségekből Mahmúd Abbász vezetésével összeállítandó új kormány kapcsán. Bár szerdán már döntést hozott, a mozgalom még nem tájékoztatta Abbászt arról, hogy lezárta belső vitáját, és jóváhagyta a megbékélés tervét - mondta a Fatah-vezető.

Abbász álláspontja szerint a következő kormánynak tiszteletben kell tartania a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) kötelezettségeit és az általa kötött megállapodásokat. A palesztin szervezetek többségét összefogó és a nemzetközileg a palesztin nép egyetlen legitim képviselőjeként elismert PFSZ az 1990-es évek óta megállapodások sorát írta alá Izraellel. A Hamász, amely nem része a PFSZ-nek, és nem hajlandó elismerni Izraelt, azonnal elutasította Abbász kijelentését.

Abbász és Mesaal szerda óta tartózkodik Kairóban, hogy konzultációkat folytasson a megbékélési megállapodás végrehajtásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan vádat emeltek a WikiLeaksnek államtitkokat kiadó amerikai katona ellen

Bradley Manning több mint 700 ezer titkos iratot adott ki. Tovább olvasom