Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tovább nőtt a lengyel elnök temetésétől távol maradók száma

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt szombat éjfélig 20 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezték, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén.
Újabb bejelentés Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák, Angela Merkel német kancellártól, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnöktől érkezett Varsóba, nem sokkal korábban pedig a brit trónörökös Károly hercegtől, David Miliband brit külügyminisztertől, XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és Carl Bildt svéd külügyminisztertől, I. János Károly spanyol királytól és José Luis Zapatero miniszterelnöktől, Tarja Halonen finn, Valdis Zatlers lett, Mary McAleese ír elnöktől, II. Albert monacói nagyhercegtől, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnöktől. A lengyel külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a távol maradók listája valószínűleg tovább nő majd.

Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel nem utazik el Kaczynski temetésére

Angela Merkel német kancellár nem utazik el az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap… Tovább olvasom