Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Tovább nőtt az egyiptomi összecsapások halottainak száma

A szombati 72 halottal ez a legvéresebb hétvége a július 3-i katonai hatalomátvétel óta.
Tovább nőtt a halottak száma a megbuktatott egyiptomi elnök iszlamista hívei és a civil fegyveresektől is támogatott biztonsági erők kairói összecsapásaiban: a szombati 72 halottal ez a legvéresebb hétvége a július 3-i katonai hatalomátvétel óta - közölte vasárnap egy illetékes.

Háled el-Hatíb egészségügy-minisztériumi osztályvezető hozzátette, hogy a földközi-tengeri Alexandriában is nyolcan életüket vesztették hasonló erőszakcselekményekben. A két helyszínen összesen 792-en sebesültek meg a pénteki-szombati incidensekben.

Egy harmadik városban, az északkeleti Port-Szaídban 15 sebesültje volt a menesztett Mohamed Murszi államfő hívei és ellenfelei között vasárnapra virradóra történt összeütközéseknek - közölték kórházi források és szemtanúk. Utóbbiak szerint lövések dördültek el egy kopt ortodox templom irányába, és betörtek olyan kirakatokat, amelyekben Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok, vezérkari főnök képe volt látható.

A hatóságok elismerik, hogy a kairói események halottainak nagy többsége tüntető volt, de a belügyminisztérium szerint néhány rendőr is megsebesült, és egyelőre nem világos, hogy a rendőrök oldalán közbelépő civilek nincsenek-e a halottak között.

A vérontás mértéke arra utal, hogy gyorsan fokozódik a konfrontáció a két tábor között, amelyet mélyen megoszt a Murszi elnököt eltávolító puccs. Az iszlamista Murszi-támogatók vasárnap is azt hangoztatták, hogy folytatják mozgósításukat, dacára a hatalom fenyegetőzéseinek, hogy erővel is szétoszlatják őket. A Muzulmán Testvériség aktivistáinak ezrei gyűltek össze vasárnap ülve, guggolva egy kairói mecsetnél, s azt ígérik, nem tágítanak onnan. A főváros egy másik terén is nagy számban gyűltek össze.

"Biztosítom Egyiptom népét, hogy a rendőrség eltökélt a nemzet biztonságának fenntartásában, és képes is rá - mondta Mohamed Ibráhim belügyminiszter vasárnap az országos rendőrakadémia tisztavató ünnepélyén. - Igen határozottan fogunk fellépni a stabilitás aláásásának minden kísérletével szemben."

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte vasárnap több mint hetven ember előző napi halálát, "az emberi élet bűnös megvetésével" vádolva a hatóságokat. A HRW közleménye szerint számos áldozatot a fején vagy a mellkasán ért golyó. A New York-i központú emberjogi szervezet által megkérdezett egészségügyi dolgozók "úgy ítélték meg a lövések testbe hatolása alapján, hogy az áldozatokat szándékosan vették célba".

E halálesetek "sokkoló hajlandóságot mutatnak a rendőrség és egy politikusok részéről az erőszak fokozására a Murszi-párti tüntetőkkel szemben" - vélekedett Nadim Houry, a HRW közel-keleti és észak afrikai igazgatója. "Csaknem lehetetlen elképzelni ennyi halottat, ha nem volt ölési szándék vagy legalábbis az emberi élet bűnös megvetése" - hangsúlyozta. A szervezet felszólította az ideiglenes kormányt és a katonai vezetőket, hogy "adjanak azonnali utasítást az éleslőszer használatának leállítására, kivéve, ha életek védelméhez az feltétlenül szükséges".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi mentőcsomag: százezer euró felett 50 százalék mínusz

A Bank of Cyprus nagybetétesei a 100 ezer euró feletti megtakarításuk közel 50 százalékát veszítik… Tovább olvasom