Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Tovább szélesedik a jezsuita iskola botránya

Tovább szélesedik a berlini Canisius jezsuita gimnáziumban a közelmúltban kirobbant botrány. Ennek során kiderült, hogy tanárok évtizedekkel ezelőtt szexuális erőszakcselekményeket követtek el diákjaik sérelmére.
A gimnázium igazgatója egy hétfői interjúban nem zárta ki, hogy az egykori paptanárok általi megrontás és szexuális erőszak áldozatainak a száma három számjegyű lehet, azaz a százat is meghaladhatja.

Korábban arra derült fény, hogy 1975 és 1983 között két tanár több mint 30 diákkal szemben erőszakoskodott. Később egy harmadik hajdani paptanár is elismerte, hogy annak idején maga is szexuális jellegű cselekményeket követett el diákjai sérelmére.

Klaus Mertes atya, az előkelő katolikus gimnázium igazgatója a Berliner Zeitung hétfői számában arra utalt, hogy az áldozatok száma három számjegyű lehet. Merteshez hasonlóan nyilatkozott egy berlini ügyvéd, aki több áldozat érdekeit képviseli. Manuela Groll szerint nap mint nap egyre több érintett jelentkezik nála. Kijelentette: ennek alapján már korábban is arra következtetett, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százat. Az ügyvéd szerint több volt diák nem hajlandó a jezsuita rend által kirendelt, az ügy felderítésével megbízott Ursula Rauéhoz fordulni, mert elfogultnak tekinti őt.

A berlini gimnáziumban történteket a jelenlegi igazgató tárta fel január végén az iskola diákjai előtt. Szavai szerint korábban csak azért nem állt elő mindezzel, mert az őt először tájékoztatók diszkréciót kértek. Miután azonban több hasonló esetre is fény derült, úgy döntött, hogy levelet intéz mintegy 600 volt diákhoz, és az iskola nevében elnézést kér tőlük.

A hétfői interjúban Mertes atya nem zárta ki, hogy az áldozatoknak kártérítést fognak fizetni.

Korábban az iskola igazgatója után a németországi jezsuita rend is bocsánatot kér a történtek miatt, és állást foglalt a Vatikán is. A Szentszék szóvivője, Federico Lombardi atya azt nyilatkozta: a Vatikán teljes mértékben támogatja az elkövetett visszaélések felderítését. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezért az adott ország katolikus hatóságai a felelősek.

Közben hasonló, ugyancsak korábbi szexuális visszaélésekről érkezett hír egy hamburgi, egy bonni és egy Fekete-erdei jezsuita gimnáziumból is, és külföldön is hasonló esetek történtek. XVI. Benedek pápa éppen hétfőn fogad a Vatikánban Írországból érkezett püspököket az ottani papok által évtizedeken át elkövetett megrontás és bántalmazás ügyében.

A Canisius gimnáziumban elkövetett szexuális bűncselekmények a jog szerint már elévültek. A bajor igazságügyi miniszter ennek kapcsán hétfőn sürgette, hogy ilyen jellegű bűnök esetén az elvülési időt akár 30 évre emeljék.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. július 15. 20:49
    „Jobb ma egy pap, mint holnap egy tucat...”
  • 1. AzIgaziFlexsnake 2010. február 15. 14:14
    „Miért folyamatosan csak a katolikus iskolákban történt eseteről szólnak az ilyen hírek?

    A jesiva és egyéb izraelita iskolákban vajon nem történnek meg hasonló esetek?

    Dehogynem! Csak azokról a sajtót irányító előnyös helyzetű kisebbség nem számol be!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyvonatok ütköztek, sok halott - fotóval

Többen meghaltak, amikor két egymással szembehaladó személyvonat összeütközött hétfőn reggel… Tovább olvasom