Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

További megszorítások Horvátországban

Horvátország - Horvátországban további kormányzati lépésekre van szükség azért, hogy a tervezettnél kisebb legyen az államháztartás hiánya az idén - fejtette ki szerdán egy gazdasági konferencián az Európai Unióba igyekvő ország miniszterelnöke.
Jadranka Kosor szerint meg kell nézni, hol lehet további takarékossági intézkedéseket bevezetni, illetve hol lehet a kiadásokat ésszerűsíteni.

Az idei költségvetési tervben az szerepel, hogy az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyítva 5,1 százalék körül lesz - a legnagyobb 2003 óta -, és több a tavalyi 4,3 százaléknál.

A horvát gazdaság lassabban lábal ki a válságból, mint az európai országok többsége, mert még nem láttak hozzá igazán az államháztartás konszolidálásához, a szükséges strukturális reformok végrehajtásához. Az állami beruházások és a belső fogyasztás szintje változatlanul alacsony, és az exporttól is kevés ösztönzés kap a gazdaság.

Két évig tartó recesszió után az idén 1,5 százalékos növekedést remél a kormány a tavalyi 1,2 százalékos és a 2009. évi 6 százalékos csökkenés után.

Zágráb rendszeres kötvénykibocsátásokkal csapolja a nemzetközi tőkepiacokat, utoljára március közepén 1,5 milliárd dollár értékben tízéves államkötvényt bocsátott ki. Ebben a hónapban újabb egy milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új mentőprogramot kap Görögország

Görögország új, 60-70 milliárd eurós mentőhitelt kap az EU-tól ás a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF),… Tovább olvasom