Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Továbbra is magas a Renzi-kormány támogatottsága

A miniszterelnök támogatottsága tovább nőtt: Matteo Renzi népszerűsége 64 százalékra ugrott.

A gazdasági  nehézségek ellenére a Matteo Renzi vezette római kormány továbbra is élvezi a lakosság bizalmát - derült ki a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap megjelent felmérésből.

Az olaszok 58 százaléka támogatja a Renzi-kormányt több mint hat hónappal a megalakulása után. Júliusban a kormányba vetett bizalom 59 százalékos volt.  

A miniszterelnök támogatottsága tovább nőtt: Matteo Renzi népszerűsége 64 százalékra ugrott, ami júliushoz képest 3 százalékpontos erősödést jelent. Negyven százalék feletti támogatottság kíséri a római kormány eddigi közigazgatási és oktatási reformjait. Egyedül a Renzi-kormány gazdasági lépéseiről negatív a véleménye az olaszok 46 százalékának, miközben 42 százalék pozitívnak tartja őket. A maradék 12 százalék úgy nyilatkozott, nincsen véleménye az olasz kormány gazdasági intézkedéseiről. Ami az utóbbi heteket illeti, az olaszok 49 százaléka a római kormány legnagyobb sikerének Federica Mogherini külügyminiszter megválasztását tartja az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosának.

A Corriere della Sera felmérése "meglepetésnek" nevezte a Matteo Renzi vezette kormány kitartó népszerűségét a továbbra is negatív olasz gazdasági eredmények, az olasz sajtónak és a gazdasági élet képviselőinek a kormánnyal szembeni egyre gyakoribb kritikái ellenére. A napilap magyarázata szerint a miniszterelnökben csak a sajtó, a fogyasztás csökkenésétől sújtott kereskedők, és a szakszervezetek csalódtak, az olaszok általános bizalma azonban nem rendült meg. Az olaszok úgy érzik,  "Renzi rendkívül kemény harcot vív, egyedül mindenkivel szemben, annak érdekében, hogy kivezesse az országot a mocsárból"- vélte a Corriere della Sera.

Matteo Renzi és kormánya február 22-én tette le esküjét. A Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) a májusi európai parlamenti választásokon mindenkori legjobb eredményét, 40,8 százalékot szerezte meg.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grúzia védelmi képességének növeléséről állapodott meg az USA-val

A grúz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai és a grúz tárcavezető a jövőbeni… Tovább olvasom