Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tragédia Hurghadában: nyolc sérült elhagyhatta a kórházat

A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat, és mentőautón a repülőtérre viszik őket.
Kedd, 7:46 - A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat, és mentőautón a repülőtérre viszik őket - jelentette a helyszínről az MTI különtudósítója.

A tudósító tudott beszélni a kórházat elhagyó magyarokkal, de ők nem akartak nyilatkozni. Azt kérték a két mentőautó-vezetőtől, hogy lassan hajtson.

Kveck Péter kairói nagykövet hétfő kora este úgy nyilatkozott, hogy a hurghadai kórházban ápolt magyarok közül körülbelül tíz egy-két napon belül távozhat.

A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek a Nile kórházban intenzív osztályon. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult az állapotuk.

14:00 - Egy nappal a magyar turistákat szállító busznak az egyiptomi Hurghadán történt balesete után a járművet a kerekeire visszafordították, de hétfőn kora délután még továbbra is a helyszínen van.

A busz totálkárosra tört, a bal oldalán – amelyre borult – az összes ablak kitört, a csomagtartó ajtói közül is több kiszakadt a helyéről. A szélvédő és a hátsó ablak is kitört, s bár a busz jobb oldala viszonylag épen maradt, láthatóan azon is több ablakot kitörtek.

A busz környékén számos személyes tárgy maradt, utazási papírok, párna, ruhadarabok, ásványvizes palackok. A busz környékén rengeteg az üvegtörmelék, a várostól távolabbi, a repülőtértől mintegy öt kilométer távolságra levő útszakaszon a törmelékektől pár kordonnal igyekeznek megvédeni a közlekedőket.

A busz bal oldalán, amelyen gyakorlatilag nem maradt ép elem, vérfoltok láthatók. A busz mellett néhány helybeli tartózkodott, de az MTI munkatársai nem tapasztalták, hogy a roncsot őriznék. A balesetről a helybeliek is értesültek, az MTI munkatársának ismeretlen taxisok fejezték ki sajnálatukat a történtek miatt.

A balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en megsérültek. A négy legsúlyosabb sérültet Kairóban ápolják, az MTI információi szerint két további sérültet a hétfői napon szállítanak át. A Hurghadán ápolt sérülteket pedig a General Hospitalból a Nile Hospital kórházba vitték, amely ugyancsak a városban található.

12:41 - A helyiek szerint nagyon fáradt volt az egyiptomi Hurghadában vasárnap balesetet szenvedett, magyar turistákat szállító busz sofőrje - tudta meg az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó munkatársa.

A sofőr egy kairói út után vitte a reptérre a turistákat - hangzott el a hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn.

Az MTI Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy az összetört autóbusz még mindig a baleset helyszínén van, a roncsot nem őrzik. A felállított a buszban maradtak személyes tárgyak is.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. A vasárnapi balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült.

11:41 - A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset, nem helytálló az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval - közölte az MTI-vel hétfő reggel Kveck Péter kairói magyar nagykövet.

Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy van-e hozzátartozójuk az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta hazaérkezése után az MTI Hírcentrumnak egy másik busszal utazó szemtanú, Tóth Frank. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Volt egy terhes nő, aki párjával jött ki Egyiptomba, és a balesetben a férfi és a nő is meghalt. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja hétfőn.

A legfrissebb adatok szerint 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült a vasárnapi balesetben.

A sérültek közül egy férfi és három gyerek állapota nagyon súlyos, őket a kairói katonai kórházba szállították. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.

Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.

A kairói magyar nagykövetség két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A magyar turistacsoportból száznegyvenheten érkeztek meg Budapestre hétfőre virradóra; Précsényi Árpád, a külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese szerint a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza, így negyvenheten maradtak Egyiptomban.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

Eközben az utazást szervező Best Reisen egyeztet arról, hogy a hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető hétfőn az MTI érdeklődésére.

Zám Tibor elmondta: egy-két utasról még mindig nem tudják, hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.

Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját. A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesz a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

Emellett két biztosítótársaságról tudni - EUB Európai Utazási Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító -, hogy érintett az ügyben. A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást - közölte Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója.

A biztosítók most azon vannak, hogy az orvosi jelentés szerint kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit utolérjék, az utazási iroda pedig segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is - tette hozzá Zám Tibor.

Az irodavezető elmondta: a Best Reisen a charterjáratot és a különböző szolgáltatásokat értékesítette. Lehetett náluk is biztosítást kötni, de a többség nem így tett.

10:18 - Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqua biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqua Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját.

A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - mondta Écsy Zoltán.

A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást az egyiptomi Hurghadai balesetben érintettek közül, délutánra már több információjuk lesz a biztosítottak számáról - közölte Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója hétfőn délelőtt az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az utasok ellátása megtörtént, felvették a kapcsolatot egyiptomi partnerükkel, illetve a Best Reisen utazási irodával.

Tragédia Hurghadában - fotók a helyszínről
Dénes Attila hangsúlyozta: minden megtesznek annak érdekében, hogy a QBE Atlasz utasbiztosítással rendelkezők megfelelő szintű ellátásban részesüljenek, és a biztosítási feltételben szabályozott kártérítést minél előbb megkapják. A szerződések feltételei alapján a súlyos balesetet szenvedett biztosítottak hozzátartozóját kiutaztatják - tette hozzá.

9:35 - A Best Reisen egyeztetést folytat arról, hogy az egyiptomi hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető.

Zám Tibor elmondta: egy-két utasról még mindig nem tudják hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.

Eddig két biztosítótársaságról tudni - EUB Európai Utazási Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító -, hogy érintett az ügyben, de más társaságnál is lehet még megkötött biztosítás. Az biztosítók most azon vannak, hogy az orvosi jelentés szerint kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit utolérjék, az utazási iroda pedig segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is - tette hozzá Zám Tibor.

Az irodavezető elmondta: a Best Reisen a charter járatot és a különböző szolgáltatásokat értékesítette. Lehetett náluk is biztosítást kötni, de a többség nem náluk kötött biztosítást.

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában, az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van.

9:16 - Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet.

Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.

A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói katonai kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.

Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.

A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló - közölte a nagykövet.

8:36 - Az első busz borult fel abból a háromból, amelyekkel a magyar turisták a repülőtérre tartottak a hurghadai szállodából vasárnap - nyilatkozta hétfő reggel az MTI Hírcentrumnak Tóth Frank, aki nem sokkal a baleset után ért a helyszínre egy másik turistabusszal. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta Tóth Frank a hazaérkezése után. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja.

 
Az elmúlt évtizedekben külföldön történt, halálos áldozatokat is követelő magyar buszbalesetek:

1983. szeptember 14. - A debreceni Medicor Művek autóbusza Ausztriában, Graz mellett egy szakadékba zuhant, a balesetben 15 ember vesztette életét, 31-en megsérültek.

1988. július 19. - Jugoszláviában, Topolya és Kishegyes között egy magyar turistákat szállító busz fának ütközött és felborult, 4 utas meghalt, 14 megsebesült.

1988. augusztus 22. - Ausztriában, Schwechat és Schwadorf között a Cooptourist turistabusza egy keresztbe fordult teherautóval ütközött, amely felhasította a busz oldalát. A szerencsétlenségnek 12 halálos áldozata és 22 sérültje volt.

1991. augusztus 7. - Az ausztriai Trieben közelében egy magyar turistákat szállító autóbusz egy meredek lejtőn lefelé haladva letért az útról és mintegy 100 métert zuhant. A balesetben 16 ember meghalt, 21 megsérült.

1992. június 27.- Ausztriában, a stájerországi Steinberg és Unterwald között egy Olaszországból hazafelé tartó magyar autóbusz áttért a szemközti sávba, majd a védőkorlátot átszakítva tíz métert zuhant. A balesetnek két halálos áldozata volt, 7 utas maradandó sérüléseket szenvedett, 14-en súlyosan, 12-en könnyebben megsérültek.

1999. január 24. - Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben 18 utas meghalt, 27-en megsérültek.

2007. október 29. - Ausztriában a stájerországi Modriach közelében egy olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazafelé tartó szurkolókat szállító magyar turistabusz lesodródott az útról, majd az oldalára dőlve ötven métert csúszott az út menti töltésen. A balesetben hárman meghaltak, 25 ember sérüléseket szenvedett.7:40 - Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki a vasárnapi hurghadai balesetben elhunyt magyar turisták családjainak, miután "megdöbbenéssel értesült" a történtekről.

Az államfő közép-ázsiai körútja első állomásán, Üzbegisztánban értesült a balesetről.

Mint az MTI-nek elmondta, mélyen együtt érez az áldozatok családjaival. Hozzátette, az egész nemzet osztozik gyászukban.

A legfrissebb adatok szerint 11 magyar meghalt, 29-en pedig megsérültek - közülük többen súlyosan - vasárnap az egyiptomi Hurghada közelében egy buszbalesetben.

Hurghadai baleset - csaknem 150-en hazaérkezteka magyar turistacsoportból

03:10 - Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában. Az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz egyelőre ismeretlen okból felborult.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki.

A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" – mondta Précsényi Árpád.

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A főosztályvezető szavai szerint a sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak.

A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről.

Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

23:40 - A rendőrök kordonokkal kerítik el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának érkezési szintjét, ahová az éjszakai órákban érkeznek meg az egyiptomi Hurghadában vasárnap este közúti balesetet szenvedett magyar turisták.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt látta, hogy mintegy 15 rendőr zárja le kordonokkal a helyszínt. Az ott várakozókat elterelik.

Az MTI úgy tudja, hogy repülőtéri biztonságiak, rendőrök, mentősök éjfélkor válságtanácskozást tartanak.

A helyszínen öt mentőautó várakozik.

Az MTI tudósítója eddig nem találkozott olyanokkal, akik az egyiptomi járatot várnák.

23:33 - Személyesen fejezte ki részvétét Eszám Saraf egyiptomi miniszterelnök a magyar turisták halála miatt Magyarország kairói nagyköveténél - erről maga a diplomata tájékoztatta vasárnap késő este telefonon az MTI-t.

Kveck Péter elmondta, Saraf telefonon nyilvánította ki részvétét amiatt, hogy Hurghada határában a nap folyamán súlyos közlekedési balesetben több magyar turista meghalt, illetve megsérült.

A nagykövet hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint a közúti balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült.

A nagykövet elmondta azt is, hogy az egyiptomi hatóságok úgy döntöttek, négy magyar sérültet - köztük egy 13 éves gyermeket - repülőgéppel átszállítanak egy kairói katonai kórházba. A többi sérültet Hurghadában ápolják.

22:53 - A Külügyminisztérium mély megrendüléssel értesült egy magyar turistabusz vasárnap esti tragikus egyiptomi balesetéről, amelynek - az eddigi hivatalos közlések szerint - 11 halálos áldozata és 26 sebesültje van.

Az egyiptomi miniszterelnök részvétét nyilvánította és felajánlotta a kairói kormány messzemenő segítségét. Az egyiptomi egészségügyi miniszter egy különleges mentőalakulatot küld a helyszínre, és személyesen felügyeli a mentést - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

A Külügyminisztérium részvétét fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak.

22:16 - Több mint egy órás késéssel, várhatóan hajnali 1:10-kor száll le Budapesten az Egyiptomban balesetet szenvedett magyar turistacsoport sértetlen utasait szállító, Hurghadából érkező repülőgép.

A Budapest Airport honlapja szerint a gép a tervezett 23:40 óra helyett 1:10 órakor érkezik a 2B terminálra.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor a baleset egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett

 Várjuk olvasóink információt!
21:39
- Az al-Maszri al-Jum független egyiptomi napilap úgy tudja, hogy a magyarokat ért súlyos baleset sérültjei között négy gyermek is van.

Az ITAR-TASZSZ helyi médiaértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a turistabusz a vörös-tengeri üdülőhely körgyűrűjén váratlanul felborult. A baleset okának tisztázására folyik a vizsgálat, de a legvalószínűbb, hogy a gépkocsivezető jelentősen túllépte az engedélyezett sebességet, mint ahogyan egy Egyiptomban gyakran előfordul autóbuszok, iránytaxik és taxik vezetőivel.

A baleset a muzulmán áldozati ünnep első napján történt, amikor a számos egyiptomi és külföldi utazik vakációra a Vörös-tengerhez.

A rossz útviszonyok és a közlekedési szabályok be nem tartása miatt gyakoriak a balesetek az arab országban.

Hivatalos adatok szerint évente mintegy 8000, halálos áldozatot is követelő közlekedési baleset történik Egyiptomban.

Korábban írtuk:

Tíz magyar turista meghalt, 21 megsebesült vasárnap az egyiptomi Hurgadában, a turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult - közölte a rendőrség.


Nagyobb térképre váltás


Magyarország kairói nagykövetsége úgy tudja, hogy a balesetnek 10-12 halottja és 15-20 súlyos sérültje van. A magyar konzul a baleset helyszínére tart, s kapcsolatban állnak az egyiptomi hatóságokkal - tájékoztatott Kveck Péter nagykövet.

A magyar külképviselet folyamatosan kapcsolatban áll az egyiptomi hatóságokkal, a rendőrséggel és a mentőkkel, teljes erővel folyik a magyar turisták mentése - tette hozzá a nagykövet.

A diplomata szerint úgy tűnik, hogy egy sérültet légi úton egy kairói katonai kórházba szállítják, a többi sérültet pedig a hurghadai kórházban látják el.

A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve intézi a sérültek és a halálos áldozatok hazaszállítását, folyamatosan kapcsolatban áll az áldozatok hozzátartozóival, zajlanak az azonosítások - tette hozzá a Kveck Péter nagykövet.

A Mena egyiptomi hírügynökség jelentésében rendőrségi és orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hurgada határában vasárnap történt balesetben 11 magyar turista vesztette életét, s 27 másik megsérült. A busz a szállodából a hurgadai reptérre szállította volna a turistákat.

A Best Reisen utasait érte baleset

A Best Reisen utazási iroda utasai voltak azok a magyarok, akiket baleset ért vasárnap az egyiptomi Hurghada határán; a balesetben több mint tíz magyar turista életét vesztette és tizenöten-húszan megsérültek - mondta el Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője az MTI-nek vasárnap este.

Megerősítette, hogy az utazási iroda csoportja több busszal a repülőtérre tartott a hurghadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezik Budapestre.

Zám Tibor beszámolt arról, hogy a légitársaság személyzete segítőkész volt, bevárták azokat az utasokat, akik nem sérültek meg, illetve akik másik busszal indultak a repülőtérre. A járat várhatóan késni fog - tette hozzá.

Elmondta, hogy részleteket nem tudnak a balesetről, csak annyit, hogy az autóbusz felborult, sok a súlyos sérült, többeket megműtöttek.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője annyit közölt: a gép csak kis késéssel indult, várhatóan a tervezett 23:40 óra körüli időben érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. klj_54 2011. november 08. 16:25
  „A cikk címére:
  Miért tragédia az, hogy Hurghadában nyolc sérült elhagyhatta a kórházat?”
 • 31. ráérő 2011. november 07. 21:36
  „12. papika56 2011.11.07. 10:14

  igazad lehetett

  12. papika56 2011.11.07. 10:14

  moderálva
  Életszerűen közelitettél az eseményekhez???

  moderálva”
 • 30. papika56 2011. november 07. 16:20
  „T.25. Ha nem töröltek volna Te is tudnád miről van szó.
  De a 13. kommentelő kollega -tudja miről beszélek !”
 • 29. Blitz 2011. november 07. 16:09
  „Részvétem a hozzátartozóknak!”
 • 28. klj_54 2011. november 07. 14:34
  „Részvétem azérintettek hozzátartozóinak.

  A többi ide írónak :
  Aki Törökországba vagy arrább ment kamionnal az átkosban, az kapott kiképzést az ottani közlekedési szabályokból. Tehát akik azt hiszik, hogy ott rémálom közlekedni azokkal közlöm, hogy CSAK alkalmazkodni kell az ottani szokásokhoz, törvényekhez!
  Én amikor Hegyeshalom felől jöttem Magyarországra kamionnal gyomorgörcsöm lett és rettegtem a sok mazsolától, akiknek elképzelésük sincs a normális közlekedésről! Arról már szó se essék, hogy az engem megállító rendőr a holland rendszám láttán oroszul kérdezett:)
  Kapott választ oroszul franciául majd a végén magyarul.
  Higgyétek el, hogy itthon százszor hitványabb a közlekedési morál, mint Egyiptomban!”
 • 27. IVY 2011. november 07. 13:59
  „Megerősítettek abban a tudatomban, hogy az életben nem lépek Afrika földjére!”
 • 26. Mike3 2011. november 07. 13:57
  „22: Nekem tök mindegy okoska”
 • 25. Ebgondolat 2011. november 07. 13:33
  „23. papika56 2011.11.07. 13:09
  Megmondom őszintén, egyáltalán nem tudom követni az eszmefuttatásaidat! Te érted egyáltalán, miről hadoválsz itt?”
 • 24. 620829 2011. november 07. 13:19
  „A CSALÁDOKNAK RÉSZVÉTEM.
  AKI MÁR VOLT ARABOK LAKTA VIDÉKEN-AZ TUDJA-HOGY MILYEN OTT A KÖZLEKEDÉS......<moderálva>”
 • 23. papika56 2011. november 07. 13:09
  „T. 13. Tisztában vagyok az árakkal : 2 személy,7 éjjszaka :ma oda--145400.-+ reptéri illeték, +fakultatív program , + költőpénz stb. nem elég amit írtam. min 300 ezer ft.
  Tényleg nem vagyok irígy ! én 2005 ben voltam Kiróba,meg a Níluson hajón laktunk,végig hajóztuk a Nílust le egésszen Afrika közepéig. Nem tengerparti napozás volt, piramis nézés, Királyok völgye stb. Már akkor se futotta ki a 300 ezer ft. Szép volt--de egyszer elég--nem vágyódom oda többet.
  Sajnálom a halottakat--sebesülteket !Részvétem mindenkinek !
  De sajnos nem kell elmenni olyan messzire --hiszen 1 hete az M43 --hányan haltak meg ??”
 • 22. Ebgondolat 2011. november 07. 12:56
  „10. Mike3 2011.11.07. 10:02
  Akkor viszont az nem igaz, hogy 180 fős a repülő! A matematikával ne szállj vitába, mert alulmaradsz! Ugyanis ha valóban a te általad említett típussal jöttek volna (ami amúgy lehetséges), akkor vagy a pontos számot vagy 190-re felkerekítve kellett volna jelölni! De a felírt egyenlet semmiképp se jó!

  Ismételten felhívnám a DMO "tudósítójának" figyelmét, hogy az alsó két képet vegye ki vagy írja alá: a kép illusztráció! Ugyanis a nagynemzeti MTI által kiküldött képek NEM a "magyar" buszt ábrázolják!
  Elképesztő, hogy az MTI-nél (vagy akárhol) nem volt egy ember, akik elgondolkodott volna azon, hogy egy napnyugta után történt balesetről miért "napfényes" képek jelennek meg! Korábban a TV2-nek is problémája volt abból, hogy egy riport alá nem írták oda: illusztráció! De úgy látszik a DMO ebből se tanul...”
 • 21. baja2005 2011. november 07. 12:08
  „Ez óriási baki. A két képsor nem is ugyanazt a buszt mutatja. Ezek újságírók???”
 • 20. dezsi 2011. november 07. 12:05
  „moderálva offtopic”
 • 19. deszkás 2011. november 07. 11:44
  „Részvétem a hozzátartozóknak. A helyszinelés szinte ismeretlen a biztositással együtt. A kissebb koccanásoknál döntő minél orrközelibb a sérülés az a hunyó.Hogy mennyire logikus döntse el mindenki de van benne igazság.”
 • 18. mackópajtás 2011. november 07. 11:28
  „Csak nekem tűnik fel, hogy a képeken 2 különböző busz szerepel?”
 • 17. bessy 2011. november 07. 11:21
  „Hát én meg egyszerűen azért nem találok szavakat, mert ekkora tragédiát olvasva többeknek az a baromság jut eszébe, hogy miből tellett nekik, meg hasonlók. Az hogy nem tud normális gondolkodásra sarkalni valakit, hogy pl egy gyermek árván maradt. A többiről már ne is beszéljek. Szégyeljétek magatokat! Vagy legalább ne írjatok.
  Részvétem a családoknak és mielőbbi gyógyulást a sérülteknek.”
 • 16. pajzanko 2011. november 07. 11:01
  „12 paprika Te komolyan gondoltad? Pont ez jutott eszedbe?Kicsit légy együttérzőbb.”
 • 15. mackópajtás 2011. november 07. 10:54
  „12. papika56 2011.11.07. 10:14

  Bár nem a témához kapcsolódik, de van egy olyan mondás, ami nagy általánosságban igaz, hogy mindenkinek arra van pénz6e amire akarja. (nyilván nem szó szerint értendő). Egy gyors példa. Mi évente legalább 2x elmegyünk nyaralni külföldre , munkatársam meg sajnáltatja magát ,hogy már legalább 10 éve nem volt nyaralni, de minden nap kocsival jár be melózni, mert lusta buszozni, és mellé még bagózik is. Ha ezekről lemondana, ő is el tudna utazni erre-arra. És még rengetek hasonló példát tudnék mondani erre.

  Egyiptomban meg közlekedni valóban egy életveszély. 2 éve jártunk kint, béreltünk autót, de a második nap visszavittük, mert nem mertünk vele közlekedni... Maga az ország pedig egyáltalán nem olyan szép, és csodálatos mint ahogy azt sokan hiszik. A szállodák és környékei azok szépek, de ahogy elhagyod a szállodát, elég gáz. Mondták is ,hogy este már mindenki csak saját felelőségre menjen el akárhova.”
 • 14. benzol 2011. november 07. 10:39
  „12. papika56
  <moderálva> Hogy jön az ide amit írtál? Persze nem irigységből írtad. Nem kellett volna meghalniuk még egy ilyen kellemes élménnyel a hátuk mögött sem.”
 • 13. vip007 2011. november 07. 10:33
  „12. papika56 2011.11.07. 10:14

  De, irígységből írod!
  Amit írsz összeg, köszönő viszonyban sincs a valósággal.

  Részvétem a családoknak, sajnos én is voltam nyáron, és a közlekedési morál egyáltalán nem is létezik. A buszosok életveszélyesek (mondjuk nem csak ők), és az út végén elvárják a borravalót. A hasmenés-hányás alap, anélkül senki nem ússza meg. Engem ez az ország egyáltalán nem győzött meg.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tutajon menekültek Észak-Koreából Dél-Koreába

A tutajos férfit Jonpjong-sziget közelében, dél-koreai területi vizeken vette fel a parti őrség,… Tovább olvasom