Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Trágyázhatják a tengert a németek

Németország - fenntartásait félretéve - hivatalosan is engedélyezte hétfőn a tenger kísérleti "trágyázását". Vagyis egy kutatócsapat kipróbálhatja, hogy el lehet-e nyeletni a felmelegedést okozó légköri széndioxid egy részét az óceánokkal, nagy mennyiségű vasszulfát felhasználásával.
Annette Schavan német kutatásügyi miniszter bejelentette, hogy a szakértői vizsgálat alapján nem látja tudományos vagy jogi akadályát az úgynevezett LOHAFEX kísérletnek.

A kísérlet keretében egy német kutatóhajóról vasszulfátot öntenek az Atlanti-óceánba, hogy fokozzák a növényi plankton fejlődését. Az elmélet szerint ha a fitoplankton robbanásszerűen elszaporodik, akkor csökkenti a levegő széndioxid-tartalmát, minthogy a fotoszintézis közben széndioxidot vesz fel.

A LOHAFEX kísérletet a Polarstern hajó fedélzetéről hajtják végre német és indiai tudósok az Atlanti-óceán egy közelebbről meg nem nevezett, déli területén. Ott egy 300 négyzetkilométernyi vízfelületen 6 tonna vasszulfátot szórnak szét, és utána megfigyelik az eredményeket.

Az eljárást ellenző környezetvédők attól tartanak, hogy az ilyen beavatkozás katasztrofális következményekkel járhat. Fokozhatja például a tenger savasságát, vagy az algák elszaporodásához vezethet, ami viszont a tengervíz oxigéntartalmának csökkenését okozza.

A német expedíció vezetői azzal védekeznek, hogy a "megtrágyázandó" tengerfelület sokkal kisebb, mint egy-egy jéghegy olvadásakor keletkező vízfolt, amely szintén sok vasszulfátot tartalmaz.

A kísérlettel kapcsolatban a német kormányon belül sincs egyetértés. A német környezetvédelmi minisztérium korábban a kísérlet azonnali leállítását követelte, majd hétfőn, az engedélyezés bejelentése után nyilatkozatban bírálta a kutatási minisztérium döntését. A berlini környezetvédelmi minisztérium szerint a kísérlet ellenkezik a biodiverzitásról szóló ENSZ-konvencióval.

A nézeteltérés nemcsak szakmai kérdés. Koalíciós feszültséghez is vezetett, minthogy a környezetvédelmi miniszter szociáldemokrata, a kutatási tárca vezetője pedig kereszténydemokrata.

A bolygóméretű klímavédelmi beavatkozás ötleteit régebben fantazmagóriának vagy őrültségnek tartották. Az utóbbi időben azonban sokan kezdnek más szemmel nézni rájuk, miután a világ államai nem képesek politikai megállapodásra jutni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről.

Az ötletek között szerepel például az, hogy kénrészecskéket szórnának szét a légkör felső rétegében, amelyek visszavernék a Földre beeső napsugárzás egy részét, vagy óriási tükröket állítanának Föld körüli pályára ugyanebből a célból.

Sok tudós azt mondja, hogy ha az emberiség az okot nem képes megszüntetni (a széndioxidnak a levegőbe bocsátását), akkor végső eszközként próbálja meg bolygó méretű beavatkozással csökkenteni a negatív hatást.

A klímavédők viszont attól tartanak, hogy az ilyen megoldások elterelik a figyelmet az okról, és azt a hamis illúziót keltik, hogy nincs is szükség megváltoztatni azt az emberi tevékenységet, amely az üvegházhatású gázok levegőbe kerülését okozza.

Olvasóink írták

  • 1. Esovaro 2009. január 27. 11:43
    „Erdekes ,amikor paran azt javasoltak,hogy a Tiszaba tarto cian szennyezest a Szamoson ,ahol me´g lehetett volna, vasszulfattal meg kellett volna fogni akkor kaptak,hogy milyen kornyezetszennyezest produkalnanak vele:-)) Istenem kicsit algasabb lett volna a Tisza ,de nem lett volna az a nagy halpusztulas”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorít a Wikipédia?

A Wikipédia internetes enciklopédia - amelyet szabadon módosíthatnak a felhasználók - saját szabályainak szigorítását fontolgatja, miután vandálok a múlt héten két amerikai szenátor hamis halálhíret keltették. Tovább olvasom