Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Trajkovszki volt macedón elnököt megölték - állítja egy szkopjei ügyvéd

Trajkovszki családjának jogi képviselője szerint megölték Macedónia korábbi elnökét, Borisz Trajkovszkit.
Egy másik repülőgépről leadott lövés miatt zuhant le az a repülőgép, amelynek katasztrófájában Borisz Trajkovszki, Macedónia akkori elnöke 2004-ben életét vesztette  - állítja Igran Pancsevszki macedón ügyvéd, Trajkovszki családjának jogi képviselője.

A belgrádi média szerdai beszámolói szerint Pancsevszki súlyos vádakat fogalmazott meg a 2004. február 26-án a bosznia-hercegovinai Mostar közelében történt légi katasztrófával kapcsolatosan. A szerencsétlenségben Trajkovszki elnök és kísérete, valamint a repülőgép személyzete életét vesztette.

"Trajkovszki elnök gépét egy katonai repülőgép lőtte le. Miután a gép lezuhant, a helyszínen termett egy katonai egység, amely megölte a macedón elnököt, tanácsadóit és a gép személyzetének tagjait, majd napalmmal felgyújtották őket. Erről számos bizonyíték maradt fenn" - állítja Pancsevszki, aki a mindmáig rejtélyes szerencsétlenség óta az áldozatok érdekeinek jogi képviselője.

Az ügyvéd szerint a bizonyítékok közé tartoznak a katasztrófa térségében lakó helybéliek vallomásai, amelyek különböznek a szerencsétlenség okairól szóló hivatalos változattól.

Pancsevszki elmondása szerint - amelyet a Szabad Európa rádió és a Tanjug szerb hírügynökség is ismertetett - az esetről van egy műholdfelvétel, de fennmaradt az is, amint az érintettek két világnyelven is gratulálnak egymásnak a repülőgép eltalálásáért, és van egy videofelvétel is arról, hogyan hajtották végre a merényletet.
A hivatalos változat szerint Trajkovszki elnök repülőgépe műszakilag kifogástalan állapotban volt, és a Mostar melletti szerencsétlenség a pilóta hibája miatt következett be. A Trajkovszkit ért szerencsétlenség okairól már évek óta különböző találgatások keringenek.

Borisz Trajkovszki repülőgépe, fedélzetén 9 emberrel, Stolac környékén, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyekben zuhant le rossz látási viszonyok között, egyes források szerint sűrű ködben, más források szerint heves viharban. A légiforgalmi irányítók a bosnyák határ közelében veszítették el a rádiókapcsolatot Trajkovszki gépével - közölte akkor, a szerencsétlenség után a Boszniában állomásozó amerikai békefenntartók szóvivője. Az akkori macedón elnök Mostarba tartott egy nemzetközi adományozó és befektetői konferenciára. Borisz Trajkovszki - aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait - a halálakor 48 éves volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valóban súlyos Julija Timosenko állapota

A Julija Timosenkót vizsgáló német orvosok megerősítették, hogy valóban súlyos a bebörtönzött volt… Tovább olvasom