Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Trianon emlékművet avattak a szlovák határon

Szlovákia - Trianon emlékművet avattak a Karancs-völgyi települések a szlovák határon lévő Karancs-kápolna szomszédságában vasárnap. A remetebarlang fölé emelt, a hármashalmot, Trianon-keresztet és az elszakított országrészeket szimbolizáló alkotást Beer Mikós, Váci püspök szentelte fel.
A Palóc Olümposzként emlegetett Karancs-hegyre zarándokként érkezett váci püspök a beszédében annak a katolikus egyház által indított akcióra hívta fel a figyelmet, hogy aki teheti, támogasson egy-egy szegény családot. Majd a püspök imát mondott a Trianon emlékműnél és megszentelte azt. Közölte továbbá, hogy az emlékmű tetején lévő kereszt mását tavaly a szlovákiai Ipolynyéken szentelte fel.

Deák János, az emlékművet ingyenesen készítő építőipari vállalkozó a Független Hírügynökségnek elmondta: Karancslapujtő, Karancskeszi, Karancsalja és Somoskőújfalu önkormányzata közmunkásokkal is segítette az építkezést, amelyen mintegy negyvenen dolgoztak, többen a szomszédos, szlovákiai Csákányházáról is részt vettek a munkálatokban.

Lichner András, Somoskőújfalu polgármestere a megemlékezésen hangsúlyozta: az elszakított területek nagysága még nagyobb lett volna, ha a Határkiigazítási Bizottság véleménye alapján a Népszövetség 1924-ben vissza nem csatolja Magyarországhoz a falujukat. Az ugyanis a trianoni döntés szerint az újonnan alakult Csehszlovákiához került. Településükön ezért a trianoni országcsonkításra több ünnepen is megemlékeznek. Így volt ez vasárnap, a Szent Margit-kápolna Péter-Pál-napi búcsúján is.

A legenda szerint a Karancslapujtő határában lévő Szent Margit-kápolna helyén fogadta meg a tatárok elől menekülő IV. Béla, hogyha megmenekül, leánygyermekét az úrnak ajánlja. Ennek emlékére épült közel hétszáz esztendővel ezelőtt előbb fából, majd kőből az a félig nyitott kápolna, amely az északi palócok egyik zarándokhelye volt. Az ötvenes évektől a kápolna sorsa megpecsételődött, ugyanis mivel a trianoni országhatárt a szomszédságában áll, a határőrök nem engedték azt megközelíteni. Helyreállítása civil kezdeményezésre a nyolcvanas évek végén kezdődött, tíz éve egy haranglábat is épített a helyi erdészet a kápolna mellé. Tavaly 6500 turista és zarándok kereste fel a Karancs-hegyen álló létesítményt.

Olvasóink írták

 • 4. sőndör 2009. június 29. 12:34
  „kérdés, hogy a mezsgyén túliak akarják-e a mezsgye kitolását ? (ha megnézik milyenek vagyunk)”
 • 3. xene@freemail.hu 2009. június 29. 00:41
  „Csak nehogy a mi kárunkra vigyék arrébb a mezsgyét megint...”
 • 2. Lúdasmatyi 2009. június 28. 22:15
  „Tárt karokkal várjuk a szomszédot.Több ilyet kellene felavatni,no meg az országmezsgyét odébb szúrni!”
 • 1. flexsnake 2009. június 28. 20:50
  „NA még több ilyet, hátha a szlovákok végre lerohanják az országot. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Európa legidősebb embere

Olaszország - 113 éves korában vasárnap meghalt Európa legidősebb embere: Lucia Lauria abban az… Tovább olvasom