Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Trócsányi: a szomszédos országokkal való kapcsolat elsődleges fontosságú

A szomszédos országokkal való kapcsolat prioritás a magyar igazságügy számára - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügy-miniszter, jogtudós az újvidéki Magyar Szó című napilapban szerdán közölt interjújában.
Trócsányi László a múlt héten a vajdasági Palicson rendezett területi és nem területi autonómiáról szóló konferencián nyilatkozott a lapnak, s az interjú másnapján tett miniszteri esküt.

A Magyar Szónak kifejtette, hogy a Szerbiával való kapcsolatot fontosnak tartja, és reményei szerint már ősszel Belgrádba utazhat, hogy szerb kollégájával, illetve a vajdasági tartományi vezetőkkel találkozzon.

"Saját csatlakozási tapasztalatunkat valóban átadhatjuk Szerbiának. Diák- és szakértőcserét tudunk felajánlani, közös képzéseket folytathatunk, nemcsak magyar, hanem angol vagy francia nyelven is. Alapvető érdekünk, hogy Szerbia minél előbb csatlakozzon az EU-hoz, és lehetőség szerint a schengeni övezethez is" - magyarázta.

A Vajdaság autonómiáját Közép-Európa egyik legizgalmasabb modelljének nevezte, mert - mint fogalmazott - "itt mindig is hagyománya volt az autonómiának, ez fontos ismeret".

"Vajdaságnak megvan a tudása arra, hogyan kell megszerezni az autonómiát, hogyan kell azzal élni, gyakorolni a hatásköröket és miként kell a központtal partnerségre törekedni" - részletezte. Hozzáfűzte, hogy mindez optimizmusra ad okot, "hiszen adott egy olyan feltételrendszer, amely mentén a kisebbségi nemzetek tárgyalhatnak a többségi nemzet képviselőivel". Szerinte minden tárgyalás nehéz és érzékeny. "Ám hiszem, hogy Vajdaság vonatkozásában komoly esélye van az eredménynek" - zárta szavait Trócsányi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták Khair Mundost

Őrizetbe vették szerdán a Fülöp-szigeteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő helyi… Tovább olvasom