Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

Trópusi viharrá mérséklődött Irma, de továbbra is veszélyes

Trópusi viharrá mérséklődött hétfőre az Irma nevű hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén, de még messze nem mondható szelídnek.
A vihar szele még mindig erős: óránként 110 kilométeres sebességű, ám egyes lökései ennél is hevesebbek - közölte az Egyesült Államok Hurrikánközpontja. Az előrejelzés szerint keddre Irma tovább gyengül. 

A hurrikán az Egyesült Államokban Floridában okozta a legtöbb kárt, ott 5,8 millió - csaknem minden második - háztartás áram nélkül van a szél és a kidőlt fák okozta vezetékleszakadások miatt. Georgiában is komoly károkat okozott az Irma, abban az államban 125 ezer otthonban nincs villany, és mind a 159 megyében kihirdették a rendkívüli állapotot.


6:51 - Még mindig életveszélyes Irma - Miamiban kijárási tilalmat vezettek be

Csökkent a Floridában pusztító Irma hurrikán erőssége, de a vihar változatlanul életveszélyes.

Helyi idő szerint vasárnap estére a Floridában tomboló vihar 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és a tenger négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes. A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős. Tampában és Miamiban este hét órától kijárási tilalmat vezettek be, Dél- és Közép-Floridában már több mint 3 milliónyian vannak áram nélkül. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.
 

A rossz hír az, hogy ez egy nagy szörnyeteg

- mondta a hurrikánról vasárnap este Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban.
Fotót készít magáról az utcán egy férfi Miamiban. Fotó: MTI/AP
Fotót készít magáról az utcán egy férfi Miamiban. Fotó: MTI/AP

Az elnök vasárnap kora este tért vissza Camp Davidből, az amerikai elnökök marylandi hétvégi rezidenciájáról, ahol egész nap kapcsolatban állt a floridai kormányzóval és telefonon egyeztetett több, a vihar által fenyegetett szövetségi állam kormányzójával is. Trump közölte, hogy a Fehér Ház és a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) felkészült és minden segítséget megad.
 

Most az életek és nem a költségek miatt aggódunk

- hangsúlyozta az újságíróknak.

Hozzátette: a meteorológusok előrejelzései szerint a hajnalig tartó időszak kritikus lesz, mert a vihar ismét felerősödhet. Dicsérte a parti őrséget és a FEMA-t, amely a felkészülésnél is kiváló munkát végzett.
 

De a neheze még csak most jön

- szögezte le.

Az elnök bejelentette, hogy nemsokára Floridába látogat, de pontos időpontot még nem mondott.

Mike Pence alelnök néhány kormánytag kíséretében vasárnap késő délután ellátogatott a FEMA washingtoni központjába.
Még mindig életveszélyes Irma. Fotó: MTI/AP - GALÉRIA

Bármerre is haladjon az Irma hurrikán, mi már előbb ott leszünk

- mondta rövid beszédében az alelnök. Hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány nem hagyja magukra a hurrikán áldozatait, anyagi eszközökkel és támogatással is a helyszínen lesz, mind az életek és az anyagi javak mentésekor, mind az újjáépítéskor.

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására és otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, s arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Tetézi a bajt, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

Az NBC televízió esti jelentése szerint Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt. Dave Gonzales, a történelmi épület és múzeum kurátora megerősítette azt is, hogy a ház mind az 54 macskája szintén épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.

A múzeum kurátora az NBC riporterének elmondta azt is, hogy bár a ház nem sérült meg, de pillanatnyilag nincs áram, folyóvíz és internet-szolgáltatás sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiúzgyilkost keres egy német nyomozócsoport

Hiúzgyilkost keres egy német nyomozócsoport
Nyomozócsoport alakult Németországban annak kiderítése, bűncselekmény áldozata lett-e a nemzetközi visszatelepítési programban szereplő, Alus néven ismert hiúz. Tovább olvasom