Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Túlélt eddig minden földrengést a Golden Gate híd

73 évvel ezelőtt május 27-én adták át a Golden Gate hidat San Franciscoban. Az Egyesült Államok másodika leghosszabb függőhídja eddig minden földrengést kiállt és az öngyilkosok egyik kedvelt helye lett.
1937-ben május 27-én átadták a Golden Gate hidat San Franciscoban. A függőhíd a Csendes-óceánt a San Franciscó-i öböllel köti össze a Golden Gate tengerszoroson át. A híd hossza 1260 méter. A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.

A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.

Rövid, angol nyelvű bemutató a hídról. Forrás: youtube

A két óriási torony közt feszülő híd két fő kábele egyenként 11 000 tonnát nyom, és 25 572 önálló huzalból áll. Amellett, hogy megtartják a hídpályát, a nyomást és a feszítőerőt a tornyokon át a híd két végén lévő horgonyokhoz továbbítják. A híd elkészülte után igen sikeres vállalkozásnak bizonyult: 1971-re megtérült az építkezés 75 millió dolláros költsége, pedig csak a dél felé, a San Franciscóba tartó utasok fizetnek rajta díjat. Az elmúlt hét évtizedben számtalan földrengést is kiállt, köztük az 1989-es, megsemmisítő erejű, 7,1-es fokozatú rengést. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni – erős szél miatt.

Néhány felvétel a hídról - ködben. Forrás: youtube

A 227 méterrel a víz felett húzódó építmény – átadása idején a világ legmagasabb függőhídja – az öngyilkosok kedvelt helye lett: eddig körülbelül 1200-an ugrottak át a híd gyalogos járdájának korlátján, és zuhantak a mélybe. A híd közlekedési és biztonsági hatósága kétmillió dolláros pályázatot írt ki a védőkorlát tanulmányára, amelyet négy pályázó készített el 2006 augusztusára. A hatóság ezek közül választja majd ki a nyertes elképzelést annak érdekében, hogy lezárhassák a mindeddig megoldhatatlannak tűnő problémát. Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, azonban eddig egyik sem valósult meg.

Olvasóink írták

  • 2. gsafi 2010. május 27. 16:39
    „"A híd hossza 1260 méter......... két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik." Huh? Nem rovid az egy kicsit igy? Egyebkent a hid hossza kabelhorgonytol kabelhorgonyig 2737m, a teljesen fuggo resz pedig 1966m. Az ugrokrol keszult dokumentumfilm cime ´The Bridge´. Online is megnezheto.”
  • 1. LukSzkaivoker 2010. május 27. 11:49
    „Miért, az jobb, ha máshol ugranak, vagy ha megisznak otthon egy lityi fagyállót?
    Teljesen jó ez így, nem kell kínlódni a temetéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogcsempészés gyanújával állították elő a polgármestert

Mexikó - Drogcsempészés, pénzmosás és szervezett bűnözésben való részvétel gyanújával őrizetbe… Tovább olvasom