Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Tunézia - Hazatért az iszlamista ellenzék vezére

Hazatért Rasid Gannúsi, a tunéziai fő ellenzéki iszlamista mozgalom vezére vasárnap, 22 éves száműzetés után.
Gannúsi a British Airways menetrendszerinti járatával érkezett Londonból Tunisz nemzetközi repülőterére.

A légikikötő érkezési csarnokában több ezer lelkes híve üdvözölte. "Nem a szélsőségességre. Igen a mérsékelt iszlámra. Nem kell félni az iszlámtól" - hirdették transzparenseik.

Kissé hátrébb néhány tucatnyi, az állam világi berendezkedésének eszméjét valló tüntető várta, az ő transzparenseiken viszont az iszlamista mozgalmat ellenző jelszavak - Nem a teokráciára, nem a sariára" - voltak olvashatóak.

Gannúsi mozgalma, az Ennahda (Újjászületés) Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnök országlása idején éveken át betiltott szervezet volt.

Az átmeneti tunéziai kormány január 20-án fogadta el az amnesztiatörvénynek a parlament elé terjesztendő tervezetét, amely kiterjedne a Ennahdára is. A mozgalom már ezt megelőzően bejelentette, hogy kérni fogja működésének engedélyezését.

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség által inspirált tunéziai értelmiséggel 1981-ben hozták létre az Ennahdát, amelyet az 1989-es
választásokig el is tűrtek a hatóságok. Miután a választásokon az iszlamisták "függetlenként" indított listája a szavazók 17 százalékát állította a maga oldalára, megkezdődött a kíméletlen leszámolás, az aktivistákat üldözték és bebörtönözték.

Olvasóink írták

  • 2. Tömeg 2011. február 01. 20:58
    „Ha ezek hatalomra kerülnek,akkor örökre vege lesz a tüntetgeteseknek! /Läsd Irän/”
  • 1. történész 2011. január 30. 15:20
    „tíz év múlva majd ő ellene tüntetnek. Ezek az emberek a más országok segítségével vesznek egy másik igát a nyakukba. Itt nem arról van szó,hogy ők fognak gondatlanul,nyomor mentesen élni,hanem egy másik embert és csatlósait segítenek saját nyomorúságukkal a jólétre....ismerős...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Szun Jat-szen legfiatalabb unokája

Autóbaleset következtében 72 éves korában a hétvégén életét vesztette Nora Szun, Szun Jat-szennek, a… Tovább olvasom