Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tunéziában is félmeztelenül tiltakoztak a Femen aktivistái - galéria

A megmozdulás kisebb csetepatét eredményezett, a három nőt őrizetbe vette a rendőrség.
Tunéziában hajtottak végre - az arab világban első alkalommal - félmeztelen tiltakozó akciót a nők hátrányos helyzete miatt szerdán a Femen nőjogi szervezet aktivistái. A megmozdulás kisebb csetepatét eredményezett a tuniszi igazságügyi minisztérium épületénél, a három nőt őrizetbe vette a rendőrség.

A két francia és egy német aktivista a minisztérium épülete előtt vetkőzött félmeztelenre, és azt kiabálták angolul, hogy "Szabadságot Aminának!" és "Közeleg a nők tavasza". A mindössze rövidnadrágot viselő, csupasz felsőtestű nők felmásztak a minisztérium épülete előtti kerítésre, a rendőrök onnan szedték le őket, majd mindhármukat betuszkolták az épületbe. Közben a helyszínen egyre nőtt az akció miatt felháborodott tömeg, többségükben a minisztériumban dolgozó jogászok.

Tunéziában is félmeztelenül tiltakoztak a Femen aktivistái. Fotó: MTI (galéria)

A három nő Amina Tylerre, arra a jelenleg rendőrségi őrizetben tartott 19 éves tunéziai nőre utalt, aki maga is a Femen által inspirált módszerekkel hajtott végre tiltakozó akciókat. Először márciusban keltett közfelháborodást Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten. Akciója miatt több halálos fenyegetést is kapott. Legutóbb a Kairuán város legnagyobb mecsete melletti temető falára mázolta fel a Femen szervezet nevét. A rendőrség állítása szerint arra készült, hogy félmeztelenre vetkőzzön, de a hatóságok közbeléptek. Hivatalosan amiatt vették őrizetbe, hogy volt nála egy önvédelmi spray - emiatt akár hat hónap börtönre is ítélhetik.

A szerdai tuniszi akció után egy fiatal jogásznő azt mondta az amerikai hírügynökségnek: ezek a nők megsértették az iszlám vallást és a tunéziai társadalom hagyományait azzal, hogy levették a ruháikat.

Az összegyűlt tömegben többen rátámadtak az újságírókra, akik tudósítani próbáltak a három félmeztelen nő akciójáról. Inzultus ért több jogászt is, akik az újságírók védelmére keltek. A rendőrség néhány riportert rövid időre őrizetbe vett és szemtanúként kihallgatott.

A tunéziai ügyészségi hivatal közlése szerint a három nőt a tuniszi rendőr-főkapitányságra szállították, az illetékes nagykövetségeket értesítették.

A hírek szerint közszeméremsértés vagy a közrend megzavarása címén emelhetnek ellenük vádat, és akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak.

Tunéziában is félmeztelenül tiltakoztak a Femen aktivistái. Fotó: MTI (galéria)

A Femen egyik tagja az AP megkeresésére közölte, hogy a szervezet "a nők tavaszát" akarja útjára indítani Tunéziában a topless-akcióval, amely az első ilyen jellegű tiltakozó megmozdulásuk egy arab országban. Az igazságügyi minisztériumnál tartott akciót az Amina Tyler ügyében tartandó bírósági tárgyalás előtti napra időzítették.

Az Ukrajnában alapított, de ma már párizsi székhellyel működő Femen eddig Európában szervezett számos félmeztelen tiltakozó akciót, és csak az utóbbi hetekben irányították figyelmüket az arab világra. Közel-keleti feministák azonban többnyire bírálják a nőjogi szervezetet, arra hivatkozva, hogy módszereik távol állnak a nagyrészt konzervatív régió szokásaitól, és a szándékaikkal éppen ellentétes hatást érhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári az antiszemitizmus elleni konferencián Jeruzsálemben

Az izraeli külügyminisztérium szervezte fórumon ötven országból hat vallás több mint ötszáz… Tovább olvasom