Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Tüntetés a NATO-csúcs előtt

Több százan vonultak át pénteken Chicagón zajosan tiltakozva egyebek mellett a nukleáris fegyverek és a bajba jutott bankoknak nyújtott mentőhitelek ellen.
A megmozdulás, amelyben főként az Occupy mozgalom tagjai és szimpatizánsai vettek részt, ízelítőt adott abból, hogy a "szeles városban" milyen tömegdemonstrációk várhatók a NATO csúcstalálkozójának vasárnapi megnyitása után.

A tüntetők közül őrizetbe vettek egy embert, aki súlyosan bántalmazott egy rendőrt, és megpróbáltak letartóztatni egy másikat, aki megszaggatott egy hídfőre kiakasztott NATO-zászlót. A menet inkább zajos volt, mint erőszakos, és a részvevők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek.

A vonulók egy több ezres nagygyűlésből váltak ki, amelyet a nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozó kórházi nővérszövetség szervezett. A megmozdulást eredetileg a pénteken megkezdődött G8 csúcstalálkozó elleni tiltakozó tüntetésnek tervezték, ám annak helyszínét az amerikai kormányzat márciusban Chicagóból Camp Davidbe helyezte át.

A rendőrség pénteken szabadon bocsátott négyet abból a kilenc aktivistából, akiket szerdán meggyanúsítottak avval, hogy a NATO-csúcs alatt Molotov-koktéllal akarták megzavarni a város nyugalmát. Az érintettek tagadták a vádat.

Chicagóban, ahová a NATO-csúcsra mintegy 60 országból érkeznek küldöttségek - köztük mintegy félszáz állam- és kormányfő - rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Vasárnap a városban nagy megmozdulásokat terveznek tartani, amelyek részvevőinek összlétszáma várhatóan 2 és 10 ezer fő között lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel népszavazást javasol a görögöknek

A német kancellár szerint így lehetne eldönteni, hogy az ország megakarja-e őrizni az… Tovább olvasom