Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tüntetés a szlovák nagykövetségek előtt és Dunaszerdahelyen

A vártnál több - a rendezők szerint 12-15 ezer, a rendőrség szerint mintegy 7-8 ezer - ember tiltakozott Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgócsapat, a DAC stadionjában a szlovákiai államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosítása ellen, s követelte a félmilliós szlovákiai magyarság jogainak tiszteletben tartását.
A Kiállunk a jogainkért jelszóval megtartott nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról, Romániából, Csehországból és Ukrajnából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szervezte.
A jó hangulatú, mintegy háromórás rendezvényen a kultúrműsort politikai beszédek szakították meg. A felszólalók egybehangzóan bírálták az államnyelvtörvényt, s a szlovák kormány kisebbségellenes intézkedéseit, hangulatkeltését, s véleményüket nyilatkozatban is rögzítették. Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar civil szervezetek, Hrubík Béla a Csemadok kulturális és társadalmi szervezet, Bíró Rozália a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében beszélt. Felszólalt Grendel Lajos Kossuth-díjas író, valamint Csáky Pál, az MKP elnöke. Az egyetlen szlovák felszólaló Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosításának elutasítását szorgalmazó petíció aláíróinak nevében beszélt. Dostál hatalmas tapsot kapott.
A lelátókon több tucatnyi magyar zászlót, illetve a szlovákiai magyar falvak neveit és jelképeit megörökítő transzparenseket lehetett látni. Néhány magyar zászlóra fekete szalagot tűztek. Volt egy-két Nagy-Magyarországot ábrázoló transzparens, egy-két árpádsávos és jobbikos, illetve európai uniós zászló is. A romániai vendégek feje felett a "Bihar veletek van" jelszó volt olvasható. A résztvevők nagy csoportjai gyakran skandálták a "Ria, ria, Hungária!", "Itthon vagyunk!" jelszavakat, s több ízben felhangzott a "Vesszen Trianon!" is. A résztvevők a rendezvény végén elénekelték a magyar himnuszt.
Dunaszerdahelyen és környékén jól érzékelhető volt a megerősített rendőri készültség. A kora esti órákig azonban semmiféle rendzavarásról nem érkezett jelentés. Mindössze a rengeteg autóbusz és személygépkocsi okozott kisebbfajta felfordulást. Szlovák politikusok és politikai pártok ismételten szándékos politikai provokációnak minősítették a dunaszerdahelyi nagygyűlést.
Miközben Budapesten a szlovák nagykövetség előtt volt tüntetés, s bejelentették, hogy Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozójára szeptember 10-én kerül sor, a szlovák kormány feje egy interjúban kifejtette: a sajtó (a szlovák sajtó is) is nagymértékben felelős a szlovák-magyar viszony jelenlegi állapotáért. Robert Fico ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatással kapcsolatos diplomáciai incidensért, Sólyom László államfő meghiúsult szlovákiai látogatásáért.
A budapesti szlovák nagykövetség előtt tartott tüntetésen a szónokok arról beszéltek, hogy Szlovákia állami nyelvi cenzúrát vezet be, ha a szabad nyelvhasználatba beleszól. Közfelkiáltással elfogadtak egy olyan tiltakozó nyilatkozatot, amelyben azt követelik a szlovák parlamenttől, hogy törölje el az államnyelvtörvényt, és alkosson egy kisebbségi törvényt, valamint vessenek véget a Szlovákiában tapasztalható magyargyűlöletnek és magyarveréseknek. A petíciót Peter Weiss nagykövet vette át a Civil Összefogás Fórum képviselőitől.
A szónoklatokat délután pontban 15 órakor harangszóval szakították félbe, és a szervezők közlése szerint ugyanebben az időben Brüsszelben, Koppenhágában, Argentínában, Ausztráliában, New Yorkban, Los Angelesben, Venezuelában, Mexikóban, Ausztráliában, Torontóban, valamint Dunaszerdahelyen és Kishegyesen, illetve a Felvidék és Erdély több magyarlakta falvában is félreverték a harangokat a magyar nyelv és a magyarság megmentése érdekében.
A rendőrség a demonstráció idejére kordonokkal zárta le a Stefánia utca azon részét, ahol a külképviselet található. Az épület elé is kordont vontak, melyek mögött rohamrendőrök álltak sorfalat. A megmozduláson mintegy félezren vettek részt. Többen magyar nemzetiszínű zászlókat és "Az államhatár nem nemzethatár!", valamint "Szlovákia leeresztette a vasfüggönyt!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba, és többször skandálták a "Vesszen Trianon!" felkiáltást is.
A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.
Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője levélben tett javaslatot Bajnai Gordon kormányfőnek, hogy a magyar kormány a nemzetközi jogi viták lezárultáig hivatalos formában kérje fel a szlovák kormányzatot a súlyosan diszkriminatív nyelvtörvény visszavonására, illetve végrehajtásának felfüggesztésére.
Európa ne csak szavakban, hanem a valóságban is támogassa a jogegyenlőséget - követelte Szájer József, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője a Szlovákia brüsszeli nagykövetsége előtt rendezett demonstráción, amelyen mintegy 50-60-an vettek részt, jelen voltak mind néppárti, mind szocialista, mind jobbikos EP-képviselők.
Szájer közölte, hogy a Civil Összefogás Fórum petícióját még kedden átadja José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. Kilátásba helyezte, hogy amíg Szlovákia nem vonja vissza a törvényt, addig egyetlen olyan felszólalásuk sem lesz az Európai Parlamentben, amely erről az ügyről ne emlékezne meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baradei: túlbecsülik az iráni atomprogram veszélyét

Irán - Túlbecsüli a Nyugat az iráni atomprogram jelentette fenyegetést - véli a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Tovább olvasom