Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Tüntetés Athénban! Könnygázt is bevetett a rendőrség

A mintegy 15 ezer tüntető a szigorú gazdasági megszorító intézkedések ellen tiltakozva vonult az utcára.
Könnygázt vetettek be a görög rendőrök az Athénban felvonuló fiatal tüntetők ellen, akik egy közel négy évtizeddel ezelőtti diáktüntetés évfordulója alkalmából csütörtökön az utcára vonulva tiltakoztak a szigorú gazdasági megszorító intézkedések ellen.

Ez az első nyilvános teszt az új görög egységkormány számára, amelynek az a feladata, hogy ratifikáltassa az adósságválság megoldását célzó megállapodást. Ez a feltétele annak, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa a pénzügyi mentőöv újabb, 8 milliárd eurós részletét. A mentőcsomag húsbavágó adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel jár a görög lakosság és gazdaság számára.

Görögországban az évenként megrendezett november 17-i athéni felvonulással arra emlékeznek, hogy 1973-ban ezen a napon diáklázadás robbant ki a katonai diktatúra (1967-1974) ellen, amelynek vezetői véresen elfojtották a felkelést. A felvonulások gyakran adtak alkalmat az éppen hatalmon lévő görög kormány politikájával szembeni tiltakozásra.

A rendőrség szerint csütörtökön mintegy 15 ezren - a Reuters brit hírügynökség szerint több mint 30 ezren - vonultak az utcára Athénban, diákok, tanárok, baloldali radikális aktivisták és anarchisták, nyugdíjasok és munkások vegyesen. A felvonulók doboltak, s többek között azt skandálták, hogy "Kifelé az EU-val és az IMF-fel!" "A junta nem ért véget 1973-ban, lázadás az EU-IMF kormánya ellen" - hirdette egy transzparens.

A rendfenntartók a tüntetés egy pontján összetűztek a felvonulókkal, és könnygázt lőttek ki rájuk.

A görög parlamentben szerda este kapott bizalmat az új kormány. Lukasz Papademosz miniszterelnök rámutatott: kormánya "titánokhoz méltó" feladatot vállalt, amely nem áll arányban szűkre szabott hivatali idejével, ezért "nem szabad túlzott várakozásokat táplálni" vele szemben. A kabinet több vasat tart egyszerre a tűzben: tárgyal a bankokkal az adósságok részleges elengedéséről; keresztül kell vinnie a parlamenten a megszorításokkal teli jövő évi költségvetést; be kell indítania a szerkezeti reformokat; tárgyalásokat kell folytatnia Brüsszellel. Az előre hozott választások időpontját 2012. február 19-re tűzték ki, így Papademosz koalíciós kormányának bő három hónap áll a rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövedéket találtak a Fehér Ház golyóálló ablaküvegében

Lövedéket találtak a washingtoni Fehér Ház egyik golyóálló ablaküvegébe fúródva s egy töltényhüvelyt… Tovább olvasom