Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Tüntetések övezik a messinai híd építését

Tüntetések közepette kezdődtek meg a Szicíliát a Calabriai-félszigettel összekötő messinai függőhíd építési munkálatai szerdán.
A Messinai-szorost átívelő, a tervek szerint 2016-ban elkészülő híd építése a szoros calabriai oldalán kezdődött meg, pontosabban egyelőre csak az építési terület kialakítása van folyamatban, mivel a munkálatok ünnepélyes megkezdésével Silvio Berlusconi miniszterelnök felépüléséig várni kell.

A politikus, akinek kedvenc beruházásai közé tartozik a messinai híd, december 13-án kórházba került, miután egy férfi arcon dobta egy szoborral Milánóban. Bár Berlusconi már december 17-én elhagyhatta a kórházat, egyelőre nem vállalta a közszereplést.

Az építkezés ellen vasárnap több ezer ember vonult az utcára a szoros calabriai oldalán fekvő Villa San Giovanniban. A többnyire az ellenzéki zöldpárt és baloldali pártok híveiből álló demonstrálók azért tiltakoztak a híd megépítése ellen, mert a terület szerintük földrengésveszélyes, és az építkezés túl drága. Meglátásuk szerint a több milliárd eurós összeget inkább Szicília közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére kellene fordítani. Az utcai demonstrálók további tiltakozóakciókat helyeztek kilátásba.

A 3,3 kilométeres főfesztávolságú függőhíd - mely megépülése esetén a világ leghosszabb függőhídja lenne - nem kevesebb, mint 6 milliárd euróba (1643 milliárd forintba) kerül. Ebből 2,5 milliárdot biztosít az állam, a fennmaradó rész magánforrásokból adódik majd össze. Pietro Ciucci, az építési megbízást kiadó Stretto di Messina nevű társaság elnöke szerint a finanszírozási háttér biztosított. "Nincs visszaút, a híd megépül" - hangsúlyozta Ciucci.

Az építkezést az Eurolink nevű konzorcium végzi majd, melynek vezetője az Impregilo S.p.A. nevű olasz építőipari cég. Ugyancsak tagja a konzorciumnak a japán IHI Csoport, melynek nevéhez fűződik többek között a világ jelenlegi leghosszabb, 1991 méteres függőhídjának megépítése hazájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi rockfesztivál Betlehemben

"Jőjjetek, óh hívek diadalmaskodva, jőjjetek, jőjjetek Betlehembe" - az első karácsonyi… Tovább olvasom