Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Turcsinov: a kormány nem ura a donyecki helyzetnek, teljes harckészültség

Az ügyvivő államfő egy orosz katonai beavatkozás veszélyéről beszélt. A kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Donyeckben kialakult helyzetet.
A kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Donyeckben kialakult helyzetet - ismerte el Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő szerdán a megyei adminisztrációk vezetőinek Kijevben megtartott értekezletén.

Turcsinov rendkívül veszélyesnek minősítette a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben uralkodó állapotokat, egy orosz katonai beavatkozás veszélyéről beszélt, s hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőket "teljes harckészültségbe" helyezték.

Az Unian hírügynökség beszámolója szerint az ügyvivő államfő azt mondta: "Ma ebben a városban (Donyeckben) a hatalom nem ellenőrzi a helyzetet, ahogy Donyeck megye egy részében sem."

Hozzátette, hogy Luhanszkban elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség, a megyei állami hivatal épületét. Előző este sikerült megakadályozni, hogy elfoglalják a belügyi erők székházát. A megye más városaiban is hasonló a helyzet.

Szavai szerint Szlovjanszk városát teljes mértékben az Oroszországból érkezett "terror- és diverzáns csoportok" tartják ellenőrzésük alatt.

Turcsinov hangsúlyozta, hogy az említett két megyében az ukrán fegyveres erők nem képesek ellenőrizni a helyzetet. Tétlenséggel, ügyefogyottsággal, és helyenként árulással vádolta meg a helyi rendvédelmi erőket. Hangoztatta, "ez a fő oka annak, hogy az ukrán hatóságok nem hatékonyak, és gyenge a tevékenységük eredménye. Ezt nehéz beismerni, de igaz" - tette hozzá.

Bejelentette: utasította a megyei kormányzókat, akadályozzák meg, hogy az események átterjednek Ukrajna középső és déli területeire.

Az ügyvivő államfő szerdán Kijevben fogadta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének egy küldöttségét. A találkozón azt hangoztatta, hogy a május 25-i soron kívüli ukrajnai elnökválasztás a végső szakasza lesz az új kijevi hatalom legalizálásának. A felek áttekintették a választások előkészületeit.

Turcsinov ezzel kapcsolatban közölte, az új kijevi hatalom prioritása az, hogy az elnökválasztási kampánban nem engedi meg közigazgatási források felhasználását a választók befolyásolására, és nem avatkozik be a polgárok akaratnyilvánításába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a légi és tengerfelszíni kutatás az eltűnt maláj gép után

Az ausztrál hatóságok közölték, mostantól gyakorlatilag már csupán az Indiai-óceán mélyén keresik a… Tovább olvasom