Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Új-zélandi földrengés - nincs magyar áldozat

A Christchurchi Magyar Klub elnöke telefonon nyilatkozva megerősítette, hogy az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata az új-zélandi Christchurchben két napja bekövetkezett nagy erejű földrengésnek.
Tóth István budapesti idő szerint a hajnali órákban, amikor már Új-Zélandon délután volt, tájékoztatott arról is, hogy tudomása szerint magyar sérültje sincs a természeti csapásnak. A földrengés után - mivel a vonalas telefonok nem működnek - mobiltelefonon igyekezett elérni a városban élő magyarokat.

Mint elmondta: a város csatatérre emlékezetet, még most is vannak düledező épületek. Az utakon sokhelyütt hatalmas repedések jelentenek veszélyt az autósokra. Volt olyan jármű is, is, amelyet valósággal elnyelt a föld, amikor bekövetkezett a természeti csapás - számolt be a klubelnök.

Tóth István, aki 1957 óta él Christchurcben elmondta, hogy most az egyik legkellemetlenebb dolog, hogy nincs vízellátás. Azt még nélkülözni tudják, hogy a csapból nem folyik a víz, mert a lakosságot tartálykocsikból folyamatosan ellátják ivóvízzel, viszont súlyosan megrongálódott a csatornahálózat, ezért az illemhelyek sokhelyütt használhatatlanok.

Mint elmondta: a helyi hatóságok mindazoknak, akik nem tudták magukat meghúzni rokonnál vagy ismerősnél, átmeneti szállást biztosítanak, például iskolákban vagy sátrakban. Christchurcben jelenleg kellemes, 22-23-Celsius fokos későnyári idő van - fűzte hozzá a Christchurchi Magyar Klub elnöke.

Tóth István elmondta, hogy az egyesület 1975-ben jött létre. A taglétszám változik, jelenleg 64 regisztrált tagjuk van. Sajnos, az ötvenhatosok kétharmada már nincs az élők sorában, de az utóbbi hónapokban is érkeztek magyarok Christchurchbe - mutatott rá a klubelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Málta megtagadta a leszállási engedélyt egy líbiai repülőgéptől

Málta - Máltán megtagadták szerdán a leszállási engedélyt a líbiai légitársaság egyik kis… Tovább olvasom