Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Új alkotmány készül, Kadhafi szerepe tisztázatlan

Líbia - Új alkotmány előkészületei folynak Líbiában - jelentették be vasárnap líbiai kormányilletékesek, de tájékoztatásukból nem derült ki, hogy az új alaptörvény milyen szerepet szán majd az ország jelenlegi vezetőjének, Moammer Kadhafinak, aki ellen lázadás tört ki az észak-afrikai országban.
Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes közölte külföldi újságírókkal, hogy Tripoli új alkotmány és átfogó politikai reformok elfogadására készül. Reményét fejezte ki, hogy erre hamarosan sor kerül. Muhammad az-Zvai parlamenti elnök pedig közölte, hogy az új alkotmány tervezete már el is készült, és hamarosan tanulmányozni lehet a szöveget.

Ennél több nemigen derült ki a líbiai illetékesek tájékoztatásából. Elhangzott még, hogy valamifajta "líbiai típusú" demokráciát vázol majd fel az alaptörvény, de nem világos, hogy mikor fogadják el, s milyen szerephez juttatja Moammer Kadhafit. Ibrahim Muhzam, az alaptörvényt előkészítő testület egyik tagja csak annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy "Moammer Kadhafi líbiai polgárként megtalálja helyét az alkotmányban". Hozzátette, a líbiaiak túlnyomó többsége azt akarja, hogy Kadhafi megtartsa tisztségét. Ő egy jelkép, sok munka és feladat vár rá - mondta.

Jelenleg Líbiának nincs alkotmánya, s az országot "Kadhafi eszméi alapján" irányítják, amelyeket a "forradalmi vezető" egy könyvben fektetett le a hetvenes években.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is tüntetnek a kairói Tahrír téren

Több százan tüntettek vasárnap is a kairói Tahrír téren a katonai vezetés ellen tiltakozva, két… Tovább olvasom