Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Új biztonsági előírások a japán atomerőművekben

Japán - A japán atomerőműveknek egy hónapon belül ki kell dolgozniuk a biztonság fokozását célzó terveket, amelyek még erőteljes szökőárak esetén is szavatolnák az erőművek zökkenőmentes működését - jelentette szerdán a japán média.
A japán gazdasági minisztérium a közeljövőben ilyen értelmű utasítást ad az összes japán atomerőműnek. A tárca szerint biztosítani kell a reaktorok hűtőrendszerének áramellátását abban az esetben is, ha működésképtelenné válnak a pótáramforrásként szolgáló dízelgenerátorok.

A március 11-i pusztító erejű földrengés után derült ki, hogy az 54 japán atomreaktor közül egy sem lenne képes ellenállni egy tízméteres hullámokkal támadó szökőárnak, a korábbi vészforgatókönyvekben ilyen eshetőséggel nem számoltak.

Kaieda Banri gazdasági miniszter a tévében is közvetített szerdai sajtóértekezletén elmondta, hogy a katasztrófához vezető folyamatok és hibák elemzése után ragaszkodnak az összes működő reaktor azonnali ellenőrzéséhez. Egy hasonló nukleáris baleset elkerülése érdekében pedig intézkedési tervet kell kidolgozni.

A jelenleg leállított és építés alatt álló atomerőműveket nem lehet majd üzemeltetni anélkül, hogy előzőleg ellenőrizték volna. A miniszter ezenkívül követelte, hogy tartsanak gyakorlatokat a rendkívüli helyzetek felszámolásán dolgozó egységek felkészítésére.

Bocsánatot kért a japán néptől a Fukusima-1 atomerőműben történtekért Kacumata Cunehisza, a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco igazgatótanácsának elnöke. "Az energiablokkok épületeiben történt robbanások, a radioaktív szennyeződés riadalmat és zavart okoztak, továbbá nagy nyugtalanságot. Mindezért bocsánatot kérek" - mondta.

Kacumata elkerülhetetlennek nevezte a Fukusima-1 balesetet szenvedett első négy reaktorblokkjának felszámolását. Hozzátette, hogy a két megmaradt - 5-ös és 6-os - reaktorblokk állapota jelenleg stabil. Ezeknek a reaktoroknak, valamint a Fukusima-2 atomerőműnek a működtetéséről kikérik a kormány és a helyi lakosok véleményét.

A Tepco igazgatótanácsának elnöke végezetül megígérte: mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék azokat a veszteségeket, amelyek a lakosságot és az ipart érték az atomerőműben történtek miatt.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2011. március 31. 08:01
    „A munkasok Fukushima-ban kapnak naponta 30 kekszet, másfél liter vízet, egy pohár szörpet, ebéd nincs. Este kapnak riszát és egy doboz hal vagy csirket. Most másfél liter vízet többet kapnak.
    Éjjel aludnak olomtakakóval:
    http://www.manager-magazin.de/politik/weltwirtschaft/0,2828,753837,00.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golyó találta el a US Airways egyik repülőgépét

Egyesült Államok - Golyó találta el a US Airways Philadelphiából az észak-karolinai Charlotte-ba… Tovább olvasom