Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Új dokumentumok a Vatikán levéltárából

Vatikán - Új könyvben jelennek meg héten a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük a IV. Ince pápához 1246-ban Dzsingiz kán unokája, Güjük kán által írt levél.
A mongol fejedelem a levélben azt javasolja a pápának, hogy személyesen utazzon Mongóliába valamennyi európai uralkodó kíséretében, hogy "hódoljanak neki és ismerjék el uruknak" a főkánt. Ellenkező esetben - fenyegetőzött a kán - "ellenségének" kiáltja ki a római pápát annak összes következményével együtt.

Güjüknek nem sikerült a fenyegetését beváltani, mert a testvére, Batu kán elleni hadjáratban váratlanul elhunyt. A krónikák szerint megmérgezték.

A belga könyvkiadó által kiadásra előkészített, A vatikáni titkos levéltár" című új könyv 105 történelmi dokumentumot foglal magában, közöttük 19 most jelenik meg először.

A vatikáni levéltár az egyik legnagyobb és legérdekesebb archívum hírében áll. Őriznek benne a legértékesebb közé számító, még a korai kereszténység korából származó iratokat, valamint a Szentszék és a világ országainak katolikus főpapjai között századokon át folyó levelezést.

A Vatikán nem szokta a titkait feltárni, ezért az egyedülálló dokumentumokat facsimile formájában tartalmazó új könyv hatalmas történelmi és kulturális értékkel bír.

A most közreadott iratok között szerepelnek a templomos lovagok XIV. századi perének dokumentumai, valamint Michelangelo Buonarotti panaszlevele, amelyben kéri, hogy a Vatikán fizesse ki neki a Szent Péter-bazilika kupolájának freskóiért járó, három hónapja késlekedő pénzösszeget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország nem tudott az állítólagos CIA-akcióról

Németország - A német kormány hétfőn közölte, hogy nem tud semmit arról a lapjelentésről, amely… Tovább olvasom