Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Új elnöke van a vatikáni banknak

Jean-Baptiste de Franssu francia bankárt nevezték ki az IOR vatikáni bank új elnökének - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán a Vatikánban.
Jean-Baptiste de Franssu az IOR-t eddig vezető Ernst von Freyberg belga bankár helyébe lép, akit XVI. Benedek 2013 februárjában nevezett ki.
Az új elnökkel megújult az IOR teljes vezetősége. De Franssu a sajtótájékoztatón elmondta, az ő feladata lesz a vatikáni bank működési szabályzatának és funkcióinak átalakítása. A következő három év alatt az IOR-nak olyan intézménnyé kell átalakulnia, amely a klasszikus értelemben vett pénzintézet helyett "az egyházat szolgálja" - fogalmazott Jean-Baptiste de Franssu. Újdonságnak számít, hogy az átalakítás során a vatikáni bank vagyonának kezelését a tervek szerint egy úgynevezett Vatican Asset Management (VAM) veszi majd át.

Az IOR új vezetőségével egy időben átalakul a Vatikán teljes gazdasági-pénzügyi szerkezete is. Az új rendszerben az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) feladatainak egy része, főleg ami az egyházi ingatlanok kezelését illeti, az idén februárban Ferenc pápa által felállított Gazdasági Titkársághoz került át. Az Apsa mostantól - az olasz sajtó megfogalmazása szerint - vatikáni kincstárként folytatja működését, amely a pápai állam nevében kapcsolatban áll majd a többi ország jegybankjával.

Így a vatikáni pénzügyi intézmények feletti ellenőrzés teljesen a George Pell ausztrál bíboros vezette Gazdasági Titkárságon összpontosul. A Gazdasági Titkárság főtitkára Alfred Xuareb bíboros lett, aki az IOR vezetőségének egyházi tagja is.

Pell bíboros elmondta, a Vatikán pénzügyi-gazdasági reformjainak terén még nagyon sok a kihívás és a munka, Ferenc pápa azonban gyors változásokat akar. Külön szakértői bizottságot neveztek ki a vatikáni nyugdíjalap átalakítására is.

Azt is bejelentették, hogy a pápai állam kommunikációjának megújításával Lord Christopher Patten korábbi politikust, a BBC brit műsorszolgáltató volt elnökét bízták meg. A 70 éves brit katolikus politikus Hong Kong utolsó kormányzója volt. 2012-ben Lord Patten szervezte meg XVI. Benedek nagy-britanniai útját. Az általa vezetett nemzetközi laikus-egyházi bizottságban helyet kapott Giovanni Maria Vian, a l'Osservatore Romano szentszéki napilap főszerkesztője is. A bizottság feladata a szerteágazó vatikáni médiahálózat (napilap, rádió-televízió, internet, közösségi portálok) egységes arculatának kidolgozása lesz. Az új vatikáni kommunikáció tervezetének kidolgozására a bizottság tizenkét hónapot kapott. Pell bíboros ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a cél a vatikáni média-kiadások csökkentése, de ez nem fogja károsítani az információ-szolgáltatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz segítséggel korszerűsítené a hadseregét Szerbia

Orosz segítséggel szeretnék korszerűsíteni a szerb hadsereget. Tovább olvasom