Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Új külügyminisztert neveztek ki Egyiptomban

Új külügyminisztert neveztek ki vasárnap Egyiptomban: a MENA egyiptomi hírügynökség beszámolója szerint Nabil al-Arabi látja el ezentúl ezt a tisztséget.
Néhány órával korábban a belügyminiszter leváltásáról számolt be a MENA. A két minisztercsere újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy a Hoszni Mubarak volt elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait fokozatosan kiszorítják a hatalomból. Az eddigi külügyminiszter, Ahmed Abul Geit a Mubarak-korszak egyik fontos személyiségének számított. S noha Mubarak a most leváltott belügyminisztert, Mahmud Vagdit már a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván, hogy ő is a régi gárda tagja.

Mubarak február 11-én mondott le államfői tisztségéről példátlan tömegtüntetések hatására. A tüntetők követelték azt is, hogy a kormányt tisztítsák meg a régi hatalmi elit tagjaitól. Az új belügyminiszter Manszúr el-Eszavi tábornok lett, aki a MENA által idézett nyilatkozatában kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonság azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Bucsecs-hegységben rekedt magyar turistákat

Megtalálták vasárnap a Brassó környéki Bucsecs-hegységben rekedt három magyarországi turistát - tájékoztatta vasárnap délután az MTI-t a hegyi mentők helyi diszpécserszolgálata. Tovább olvasom