Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Új német stratégia Afganisztánban

Az afganisztáni biztonsági erők kiképzésben való fokozottabb részvétel, a lakosságnak nyújtott erőteljesebb támogatás, továbbá az együttműködésre hajlandó tálibok beilleszkedéséhez történő segítségnyújtás - ezek annak az új stratégiának a legfőbb elemei, amellyel Németország készül a csütörtökön kezdődő, Afganisztánnal foglalkozó nemzetközi konferenciára.
Mindezt Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter ismertette a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában megjelent interjúban. Megkerülte viszont a választ arra a kérdésre, hogy Németország hány fővel kívánja növelni az ázsiai országban állomásozó katonáinak számát, amit az Egyesült Államok több NATO-szövetségesétől is követelt. A konzervatív napilap megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, amely szerint a német kormány 500 fős kontingens-növelést tervez, és további 500 főt egyfajta készültségi állapotba helyezne.

A miniszter szerint Németországnak az eddiginél erőteljesebben kell részt vennie az afganisztáni katonák, illetve rendőrök kiképzésében. Ezt egyébként elmúlt hétvégi videóüzenetében Merkel kancellár is alapvető fontosságúnak nevezte, utalva arra: az afgán biztonsági erők megfelelő felkészítése a későbbi kivonulás menetrendjének felvázolásához.

Guttenberg az új stratégia részeként említette azt is, hogy a német katonáknak - amelyek túlnyomó többsége az északi Kunduz tartományban állomásozik - nagyobb segítséget kell nyújtaniuk a lakosságnak. Ez szükségessé teszi, hogy elhagyják laktanyáikat, és többet mutatkozzanak az emberek körében. A miniszter úgy ítélte meg, hogy ez nem jelent az eddiginél nagyobb biztonsági kockázatot a német kontingens számára. Értesülések szerint az afgán lakosság körében a tavaly szeptemberben Kunduz tartományban a Bundeswehr helyi kontingensének kezdeményezésre végrehajtott NATO-légicsapás nyomán érezhetően erősödött a németellenes hangulat. A támadás ugyanis számos polgári áldozatot is követelt.

Ezzel egy időben Guido Westerwelle külügyminiszter egy hétvégi interjúban közölte: Németország nagyobb pénzügyi hozzájárulással kívánja támogatni azt a programot, amely a rendszerrel együttműködni hajlandó tálibok, illetve híveik beilleszkedésének segítését célozza. Ezzel a tervvel Hamid Karzai afgán államfő állt elő, aki kedden Berlinbe látogat.

A Londonban előterjesztendő stratégia részleteiről, illetve a katonák számának lehetséges növeléséről azon az esti tanácskozáson várható döntés, amelyet Angela Merkel hívott össze a kulcsminiszterek - köztük a külügy- és a védelmi miniszter - részvételével.

A parlament korábbi felhatalmazása alapján 4500 német katona állomásozhat Afganisztánban. Egy hétfőn reggel nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság több mint 80 százaléka ellenzi, hogy Németország növelje az ázsiai országban állomásozó kontingensének létszámát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán 70 millió dollárt küld Haitinek

Japán 70 millió dollárra növeli a földrengés sújtotta Haitinek küldendő segélyt, s azt is… Tovább olvasom