Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb 104 hegycsúcsot nyitott meg a hegymászók előtt Nepál

Az újonnan elérhetővé tett hegyek között egy nyolcezer méter feletti van, a 8077 méter magas Yalung Khang West Nepál nyugati részén.
Újabb 104 "szűz" hegycsúcsot nyitott meg a hegymászók előtt Nepál, ahol ezzel 414-re emelkedett a meghódítható csúcsok száma.

Az újonnan elérhetővé tett hegyek között egy nyolcezer méter feletti van, a 8077 méter magas Yalung Khang West Nepál nyugati részén. A 104 csúcs közül kilenc fekszik hétezer méternél magasabban. Ezek egyike a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet először meghódító Edmund Hillary, egy másik pedig hegymászó társa, Tenzing Norgay nevét viseli. A Hillary-csúcs 7681, a Tenzing pedig 7916 méteres.

Nepál a hegymászóturizmus fellendítése érdekében nyitotta meg az új csúcsokat. "Sok mászó van, aki azért jön Nepálba, hogy szűz csúcsokat hódítson meg" - mondta Madhu Szudan Burlakoti, a turizmusért felelős minisztérium munkatársa.

Az új hegycsúcsok megnyitása mellett a katmandui kormány 300 méterrel 5800 méterre növelte azt a magaslati határt, amely felett engedélyhez kötött a mászás.

Az intézkedéseket a Mount Everest (Csomolungma) nepáli oldalán lezúdult lavina után nem sokkal hozták a hatóságok. A szerencsétlenségben 16 serpa lelte halálát a Khumbu gleccseren. A katasztrófa után valamennyi expedíció levonult a hegyről, és csak néhány elszánt mászó próbálkozik a 8848 méteres csúcs meghódításával. A nepáli kormány öt évvel meghosszabbította az Everestre szóló idei engedélyeket, amelyek rendszerint amúgy csak 75 napra szólnak.

Az ázsiai ország területén 1310 hatezer méternél magasabb hegy van. Tavaly öt nyolcezer méter feletti hegycsúcs megnyitásáról döntöttek.

A turizmus jelentős bevételi forrásokat hoz a világ legszegényebb államai közé tartozó Nepálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozták az NSA hatókörét

A megszavazott törvényjavaslat értelmében a NSA-nek csak a külföldi hírszerzést felügyelő titkos… Tovább olvasom