Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Újabb amerikai-észak-koreai atomtárgyalások Pekingben

Észak-Korea és az óvatosan derűlátó Egyesült Államok képviselői újabb tárgyalásokra ültek össze csütörtökön Pekingben.
Észak-Korea és az óvatosan derűlátó Egyesült Államok képviselői újabb tárgyalásokra ültek össze csütörtökön Pekingben, az elsőkre azóta, hogy tavaly december 17-én meghalt a sztálinista államot hosszú időn át vezető Kim Dzsong Il, s a helyére legkisebbik fia, Kim Dzsong Un lépett.

A megbeszélések jelzéseket adhatnak arról, kész-e az új phenjani kormány elfogadni a szomszédai és Washington által kért lépéseket, hogy újraindulhassanak a 2009-ben megszakadt hathatalmi leszerelési tárgyalások, amelyek sikere esetén Észak-Korea segélyhez és diplomáciai engedményekhez juthat, cserébe az atomfegyverprogramjáról való lemondásért.

Az amerikai küldött, Glyn Davies nagykövet, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekkel, így a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is kapcsolatot tartó amerikai misszió vezetője Kim Kje Gvannal, az észak-koreai külügyminiszter első helyettesével ült tárgyalóasztalhoz.

"A mai nap, ahogy mondják, +a meccs napja+" - mondta Davies, amint bement az észak-koreai nagykövetség épületébe. A helyi idő szerint reggeli két és fél órás megbeszélést délután az amerikai nagykövetségen folytatták. Előző nap, szerdán az amerikai küldött "pozitív jeleket" említett, de hozzátette, hogy a hatoldalú tárgyalások felújítása Phenjanon múlik.

A szóban forgó tárgyalásokon, amelyeknek Peking a házigazdája, az Egyesült Államok, Észak-Korea és Kína mellett Dél-Korea, Japán és Oroszország képviselői vesznek részt.

A csütörtöki találkozók után Davies azt mondta a szállodájában összegyűlt újságíróknak, hogy a megbeszélések "komolyak és lényegre törőek" voltak, sok kérdésre kiterjedtek. Részletekbe nem bocsátkozva hozzátette, hogy "holnap folytatjuk, és meglátjuk, nem tehetünk-e egy kis előrelépést". Annyit mondott még, hogy szóba kerültek Észak-Korea élelmiszerigényei.

Elemzők szerint mindamellett nem várható nagyobb áttörés a mostani eszmecseréktől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tálibok a nyugatiak elleni támadásokra szólítják az afgánokat

A tálib szélsőségesek a nyugatiak meggyilkolására szólították fel az afgánokat, hogy megtorolják a… Tovább olvasom