Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Újabb gyilkosságok Mexikóban a kábítószer-háborúban

Újabb gyilkosságsorozat történt Mexikóban: az északkeleti Tamaulipas szövetségi állam Madero városában húsz holttestet találtak pénteken, és szombaton további halottakra bukkantak, így már hetvenhétre emelkedett a véres hétvége az áldozatok száma.
Maderóban az idén sokszorozódott meg az erőszakcselekmények száma, mert a Gulf nevű drogkartell és a korábbi szövetségeséből mára ellenségévé vált Zetas banda háborút vív egymással a helységben. A rendőrség mindazonáltal egyelőre nem tudja, hogy kik voltak a tettesek, és hogy az áldozatok között volt-e kapcsolat. Legutóbb áprilisban volt sok halálos áldozattal járó erőszakcselekmény ebben a szövetségi államban: akkor 18 fegyveres bűnöző meghalt egy katonákkal vívott összecsapásban.

Pénteken több mint harminc bérgyilkos megtámadott egy drogelvonó kúrára létesített rehabilitációs intézetet Chihuahua állam azonos nevű fővárosában, és megölt 19 embert. A hat gépkocsin érkező támadók nagy kaliberű fegyverekkel tizennégy ápoló és gondozott életét oltották ki. A helyszínről elmenekülve további öt embert öltek meg. A támadók üzeneteket hagytak hátra, amelyekben azzal vádolták az áldozatokat, hogy bűnözők voltak.

Ugyanebben a tartományban végeztek 15 emberrel, köztük három rendőrrel.

Ehhez hasonló támadás történt tavaly szeptemberben az amerikai határ mentén fekvő Juárez városában, ahol egy rehabilitációs klinikán 18 embert gyilkoltak meg álarcos fegyveresek. Az utóbbi két évben összesen több mint hatvan embert mészároltak le rehabilitációs intézetekben az országban.

Rendőrségi források szerint kisstílű kábítószer-kereskedők gyakran keresnek menedéket drogelvonó rehabilitációs központokban a rendőrség és a rivális drogcsempész bandák elől. Másfelől a hat legjelentősebb mexikói drogkartellből kettő rendszeresen ilyen intézetekben toboroz magának bérgyilkosokat és kábítószer-kereskedőket. Azokat, akik nem hajlandók szolgálatukba állni, megfenyegetik. Másokat azért ölnek meg az ilyen helyeken, mert nem fizetnek a beszerzett drogért, vagy mert feljelentik a dílert.

Az Egyesült Államokba irányuló, jövedelmező drogszállítmányok ellenőrzéséért háborúzó mexikói kábítószercsempész bandák összecsapásaiban Juarezben az elmúlt három és fél évben már közel ötezer ember halt meg, országszerte pedig 23 ezer halálos áldozatot követeltek a leszámolások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beatrix királynő a győztes liberális pártot bízta meg kormányalakítással

A szerdai hollandiai választásokon győztes Szabadságért és Demokráciáért (VVD) liberális pártot… Tovább olvasom